Hlavní obsah

Policie nechala spálit půl tuny drog, na likvidaci dohlíželi zakuklenci se samopaly

Právo, Miroslav Homola
Vyškov
Aktualizováno

Těžce ozbrojení policisté, doprovodná vozidla. Za mimořádných bezpečnostních opatření skončilo ve spalovně nebezpečného odpadu u Vyškova 454 kilogramů drog. Policie náklad shromažďovala zhruba pět měsíců a drogy nebo kontaminovaný materiál potřebný k jejich výrobě pochází z mnoha policejních zásahů a razií proti výrobcům či distributorům drog z celé Moravy.

BEZ KOMENTÁŘE: Ve spalovně zlikvidovali 454 kilogramů drogVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Spalování takového množství je pro policii bezpečnější i ekonomicky výhodnější. Likvidaci totiž musíme zaplatit, a je tedy vždy lepší zničení většího množství najednou. Proces likvidace přitom podléhá nejen přísným bezpečnostním předpisům během nakládky z policejních skladů, ale i transportu a pak také samotné likvidace. Je to složitý proces a teprve až experti ze spalovny naznají, že je vše dokonale zničené, uzavírá se tato akce zápisem o ní,“ popsal akci kriminalista Vlastimil Jandera. Podle policejního ekologa Michala Tomsy je nutné vždy před likvidací veškerý materiál důkladně roztřídit.

„Mimo samotných drog nebo léků, ze kterých se vyrábí, se likvidují i stříkačky, skla, infikovaný materiál. Musíme například vyloučit tlakové nádoby, které by mohly způsobit výbuch a podobně,“ uvedl Tomsa.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Půl tuny drog policie zlikvidovala ve spalovně u Vyškova

Podle tohoto policisty se bezpečnostní poměry natolik změnily, že už nemůže dojít k případu, který byl vyšetřován a souzen před 13 roky. Tehdy mělo při likvidaci 80 kilogramů heroinu celých dvacet kilo tohoto opiátu za desítky miliónů korun místo v peci skončit mezi ostravskými překupníky. Potrestáni za to byli i vysoce postavení policejní důstojníci z Brna a Ostravy.

Marihuany bylo nejvíce

„Současné předpisy jsou již zcela jiné a nyní se skutečně nic podobného stát nemůže,“ dodal policista.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Půl tuny drog policie zlikvidovala ve spalovně u Vyškova

Ve čtvrtek mimo pytlů s marihuanou, kterých bylo nejvíce, skončil v žáru pece i pervitin, heroin, kokain či extáze. Policie na jihu Moravy od počátku roku vyšetřovala 41 případů spojených s drogovou problematikou. Je to zhruba stejný počet jako v minulém roce.

Stále více se do popředí konzumentů na domácím trhu a také výrobců a distributorů dostává šlechtěná agresivní marihuana. Pervitin se podle policejních odhadů konzumuje v ČR zhruba na stejné úrovni jako v minulých letech, ovšem tato droga se stále více u nás vyrábí na export do sousedních zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám