Hlavní obsah

Chvalovský trestu unikne, soud na základě amnestie zastavil jeho stíhání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský městský soud ve středu na základě amnestie zastavil trestní stíhání někdejšího šéfa českého fotbalu Františka Chvalovského a dalších čtyř lidí, kteří čelili obžalobě ze stamilionových úvěrových podvodů. Agentuře ČTK to řekl právník jednoho z obviněných Michal Filip.

Foto: Jan Handrejch, Právo

František Chvalovský u Městského soudu v Praze

Článek

O dalším osudu trestního stíhání někdejšího předsedy Českomoravského fotbalového svazu rozhodoval v neveřejném zasedání senát soudce Kamila Kydalky. "Od soudce jsem dostal telefonickou informaci, že stíhání všech pěti obžalovaných zastavil," uvedl advokát Filip, který v kauze zastupuje Ladislava Filipa.

Městský soud v Praze původně Chvalovskému v červnu 2011 udělil desetiletý trest vězení, odvolací pražský vrchní soud však tento rozsudek loni zrušil a nařídil, aby se Kydalkův senát kauzou znovu zabýval.

Kydalka v lednu projednávání Chvalovského kauzy přerušil a obrátil se na Ústavní soud. Dospěl totiž k názoru, že novoroční prezidentské amnestie, která zastavila i trestní stíhání přesahující osm let, je protiústavní. Ústavní soud však jeho stížnost odmítl.

Podle obžaloby Chvalovský koncem 90. let s dalšími čtyřmi lidmi - Ladislavem Filipem, Zdeňkem Mezerou, Miloslavem Brodackým a Petrem Franclem - způsobili Komerční bance škodu 1,5 miliardy korun. Podle zrušeného verdiktu předstírali, že půjčené peníze chtějí na financování svých obchodů, platili jimi ale především své předchozí dluhy. Všichni obžalovaní vinu popírali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám