Hlavní obsah

Doprava mezi Ostravou a Olomoucí zkolabovala

Právo, Novinky, Miloslav Hradil, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Doprava mezi Ostravou a Olomoucí ve středu dopoledne zkolabovala. Stalo se tak po nehodách na rychlostní komunikaci R35 a dálnici D1. Nehody se obešly bez zranění. Kolem 14. hodiny byla dálnice plně zprůjezdněna. Komplikace v dopravě byly hlášeny také v Moravskoslezském kraji, kde nasněžilo asi deset centimetrů sněhu.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Kamión dostal smyk, narazil do mostu a utrhla se mu kabina

Článek

Dopravní nehoda nákladního a osobního auta zablokovala ve středu krátce před devátou hodinou dopoledne rychlostní komunikaci R35 na Přerovsku. K nehodě došlo na 296. kilometru u Lipníka nad Bečvou. Doprava byla odkláněna na objízdnou trasu, před 11. hodinou byl provoz obnoven.

„Nákladní auto dostalo na zasněžené komunikaci smyk a došlo ke kolizi,“ řekl Právu krajský policejní mluvčí v Olomouci Josef Bednařík. Havarovaná vozidla podle něj zablokovala oba jízdní pruhy ve směru od Ostravy do Olomouce.

Problémy na zledovatělé D1

K dalším nehodám došlo mezi 308. a 306. kilometrem dálnice D1 u sjezdu na Hranice a Potštát ve směru z Ostravy na Olomouc. Uzavřeny musely být pro dopravu oba jízdní pruhy. „Jsou tu špatné klimatické podmínky, vytváří se tu kolona vozidel,“ dodal Bednařík.

„Havarovaly tam dvě nákladní vozidla, dodávka a šest osobních vozidel. Ke zranění osob nedošlo,“ sdělil Právu Bednařík.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Nehoda na dálnici D1 u Olomouce

„K nehodám vyslalo operační středisko tři jednotky hasičů. Profesionální z požární stanice v Hranicích, posílenou o dobrovolné jednotky rovněž z Hranic a Bělotína,“ řekl Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Hasiči podle něj poskytli dvou desítkám účastníků dopravních nehod zázemí ve vyhřátých zásahových vozidlech. „Následně pokračovali v protipožárních opatřeních a likvidaci úniku provozních kapalin. Několik desítek minut asistovali také Policii ČR při řízení dopravy,“ uvedl mluvčí.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Nehoda na dálnici D1 u Olomouce

Ve středu před polednem byla uzavřena i silnice na pomezí Olomouckého a Moravskoslezského kraje mezi obcemi Partutovice na Přerovsku a Spálov na Novojičínsku. „Silnice je neprůjezdná jak pro osobní, tak i pro nákladní vozidla v obou směrech v důsledku povětrnostních podmínek. Je tu navátý sníh. Silnice bude uzavřena do odvolání,“ sdělila Právu policejní mluvčí Irena Urbánková.

Krátce po půl deváté dopoledne byla pro nákladní vozidla uzavřena komunikace II/150 mezi obcemi Domaželice - Dřevohostice na Přerovsku. „Důvodem je zledovatělý povrch vozovky. Na silnici se tvoří sněhové jazyky. Jsou zde uvízlé dva kamióny,“ řekla Právu Urbánková.

V půl čtvrté ráno museli silničáři kvůli závějím uzavřít také silnici mezi obcemi Hraniční Petrovice a Jívová. Na Prostějovsku pak byla uzavřena v sedm hodin silnice druhé třídy mezi obcemi Drahany a Niva. Obě komunikace byly uzavřeny kvůli sněhu již v neděli a zprovozněny v pondělí po poledni.

„Silnice v nižších polohách jsou většinou suché, od středních poloh ale sněží a ještě k tomu je silný vítr. Tvoří se sněhové jazyky a závěje. Nejvíce se to dotýká okolí Šternberku a Potštátu, tam je tvorba závějí větší a nutná je tam zvýšená opatrnost,“ konstatoval dispečer olomoucké správy silnic.

Na Jesenicku se podle silničářů tvoří sněhové jazyky na katastru Ostružné a Rejvízu, k jejich vzniku dochází od rána místy i na Šumpersku.

V Moravskoslezském kraji jezdí 96 sypačů

Husté sněžení komplikuje dopravu na celém území Moravskoslezského kraje. V některých místech napadlo od časného rána minimálně 10 centimetrů sněhu.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči pomáhali také kamiónu na R48, který se zlomil do tzv. jedničky

„Vozovky jsou chemicky udržované, ale je tam i vrstva rozbředlého sněhu, na mnoha místech se tvoří závěje. Na Novojičínsku a Bruntálsku jsou i přes celou silnici,“ sdělila mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková. Dodala, že v terénu je veškerá dostupná technika, přibližně 96 sypačů a 40 traktorů s radlicemi. K uzavírkám silnic zatím nedošlo. „Z důvodu sněžení byla zimní pohotovost v kraji prodloužena do 10. dubna,“ dodala Vlčková.

Sněhové závěje zastavily, opět po třech dnech, také dopravu na železniční trati mezi Suchdolem nad Odrou a Budišovem nad Budišovskou. „Trať je zavátá mezi Vítkovem a Budišovem, cestující přepravujeme náhradní autobusovou dopravou,“ sdělila mluvčí Českých drah Kateřina Šubová s tím, že trať by měla být zprovozněna v průběhu dne.

Podle ostravské policejní mluvčí Gabriely Holčákové zatím nedošlo na území moravskoslezské metropole v souvislosti se sněhem k vážnější dopravní nehodě. „Dopravní policisté prověřovali dvě havárie, obě se obešly bez zranění,“ uvedla.

Kamiónu se utrhla kabina

V Ropici na Frýdecko-Místecku narazil do mostní konstrukce polský kamión převážející 24 tun plechů. „Kabina kamiónu se nárazem utrhla a skončila v mezeře mezi silničním mostem a lávkou pro pěší čelní stranou dolů. Oba mosty kabinu drží,“ informoval mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Foto: Policie ČR

Kamión dostal smyk a utrhla se mu kabina

„Zraněného řidiče vyprostili přivolaní hasiči, a to tak, že pomocí průbojníku rozbili sklo od kabiny. Řidič byl při vědomí, komunikoval, do péče jej převzali záchranáři,“ konstatoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám