Hlavní obsah

Podvodníci si nechávají od důvěřivců dobít kredit do mobilů

Právo, Miroslav Hradil

Tři případy podvodů, které podobaly jako vejce vejci, zaznamenali v minulých dnech policisté na Jesenicku. Poškození dobili podvodníkům jejich mobilní telefony v domnění, že dělají dobrý skutek. Jako zatím poslední se nechal napálit dvaačtyřicetiletý muž z Lipové-lázní.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

„Na mobilní telefon mu přišla nejprve zpráva z neznámého čísla,“ řekla Právu jesenická policejní mluvčí Tereza Neubauerová. Neznámá pisatelka se v SMS zprávě omlouvala, že si zaslala omylem na jeho telefon SMS se svým přihlášením o navýšení kreditu. Žádala, aby jí muž SMS přeposlal zpět.

"Ochotný muž odpověděl, že není problém. O pár minut později opravdu dostal vyrozumění od svého operátora s heslem pro přihlášení do dobíjecího systému s upozorněním: "Chraňte heslo před zneužitím, je určeno pouze Vám'," uvedla mluvčí.

Přeposlání hesla se muži nevyplatilo

Jak dvaačtyřicetiletý muž slíbil, tak také udělal - heslo odeslal. Aby podvodnice dokončila transakci, potřebovala i další zprávu, která poškozenému přišla na mobil. Z tohoto důvodu odeslala ještě další zprávu: „Tak už to přišlo děkuji můžu vás ještě poprosit o přeposlání jedné SMS co vám přijde po téhle děkuji moc a přeji hezky den V“.

„V následující zprávě pak muž odeslal i heslo pro potvrzení dobití. Za pár minut ho již operátor informoval, že dobití karty proběhlo úspěšně a kredit byl navýšen o 2000 korun. To však netušil, že při vyúčtování služeb bude tuto částku operátor požadovat po něm,“ konstatovala Neubauerová.

Poslední případy na Jesenicku podle ní ukazují, že není radno odpovídat na zprávy neznámým lidem či dokonce posílat různá hesla. „Pokud se opravdu někdo spletl a na internetu zadal špatné telefonní číslo, může přece celou transakci provést znovu s již správným telefonním číslem,“ dodala policejní mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám