Hlavní obsah

Ruskojazyčný gang vysává českým firmám z kont milióny

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

V České republice řádí ruskojazyčný gang, který firmám s velkými obraty vysává milióny z bankovních kont. Princip není nijak složitý, podvodníci si vytipují společnosti, na jejichž účtech se točí značné částky. Pomocí padělaných dokladů a příkazů k úhradě pak převedou nějaký ten milión na jiný účet, ze kterého peníze okamžitě vyberou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Poškozené firmy na to většinou nepřijdou hned, pro ně „drobná“ nesrovnalost se v tak obrovském objemu finančních transakcí odhalí třeba až při měsíčním vyúčtování.

Policie, která eviduje několik takových případů, je už zločincům na stopě. Jednoho podezřelého cizince má od čtvrtka v cele.

„Máme velké obraty na účtu a někdo si to vyčíhl. Když udělala účetní měsíční inventuru, zjistila, že z něho odešly nějaké peníze, aniž byla platba něčím podložena. Bylo to asi tři a půl miliónu korun. Začali jsme pátrat a přišli na to, že někdo podal příkaz k úhradě bez variabilního symbolu, přičemž příjemce byla firma, kterou jsem vůbec neznal a se kterou ani neobchodujeme,“ řekl Právu Ivo Svoboda ze společnosti Kont Fuel Distribution, která ve velkém prodává pohonné hmoty.

To se stalo loni v červnu a Svoboda se obrátil na svoji banku s reklamací. „Po třech měsících uznali chybu a peníze mi vrátili,“ pokračoval.

Ke konci loňského roku ho pak navštívili kriminalisté a ukázali mu záběry z plzeňské pobočky Komerční banky, kde podezřelý muž podává jeho jménem příkaz k úhradě.

„K přepážce přišel frajer v saku a během chvilky byl odbavený. Musel to mít s tou ženskou domluvené,“ prohlásil Svoboda.

Komerční banka se k této záležitosti odmítla vyjádřit. „Nezlobte se, ale ve věci jsou prováděny úkony trestního řízení a do jeho skončení nemůže banka věc jakkoliv komentovat,“ uvedla její mluvčí Monika Klucová.

Podle informací Práva se podvodníka od přepážky podařilo tento týden policistům zatknout a skončil ve vazbě.

Totožnost prověří přes Interpol

„S ohledem na aktuální stav řízení a dokazování nebudeme zatím poskytovat žádné informace,“ reagovala na dotaz Práva šéfka plzeňského státního zastupitelství Antonie Zelená.

Jiný zdroj obeznámený s případem Právu potvrdil, že jde pravděpodobně jen o jednoho z pěšáků zločinecké organizace. Použil falešnou občanku na jméno Svoboda a padělaný příkaz k úhradě. Podle řeči pochází z některé ze zemí bývalého Sovětského svazu, ale pravou totožnost zatím detektivové neznají. „Vystupoval pod různou identitou, vzali jsme mu otisky prstů, které necháme prověřit přes Interpol,“ dodal zdroj.

Jak Právo dále vypátralo, zatčený muž převedl peníze z účtu Kont Fuel Distribution na pražskou firmu Pikronex, kterou podle výpisu z obchodního rejstříku vlastní od loňského roku Ukrajinec Andriy Morozov.

Firma má mít sídlo v Marešově ulici 14 v Praze 14, ale fakticky se tam nevyskytuje. Není možné ani zjistit, jak firma hospodaří. Ve sbírce listin totiž chybí účetní uzávěrka, což je v rozporu se zákonem.

Z veřejně dostupných zdrojů nelze na ni najít ani žádný kontakt. To nasvědčuje tomu, že může sloužit k podloudným účelům.

Právu se dále podařilo zjistit, že před podvodnou transakcí si v Komerční bance ověřoval aktuální stav konta Svobodovy firmy jistý muž z Plzně. Využil prý k tomu jednu z bankovních úřednic, se kterou se znal. Policie už ho vyslechla, jakou roli ale v případu hraje, zda byl také obviněn nebo je veden jako svědek, zatím s ohledem na minimum informací není jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám