Hlavní obsah

Bezdomovce, který přišel o výhru 30 miliónů, vyšetří znalec

– Praha

Bezdomovec, kterému podle obžaloby dvojice jeho známých zpronevěřila třicetimiliónovou výhru v loterii, se bude muset podrobit vyšetření duševního stavu u soudního znalce. Psychologické posudky, které nechala vypracovat zmocněnkyně bezdomovce a obhájci obžalovaných, se totiž stejně jako výpovědi svědků zásadně liší.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

První posudek popisuje muže jako lehce manipulovatelného, jednoduchého člověka, druhý jako nevěrohodného alkoholika. Obžaloba, kterou v těchto dnech projednává Městský soud v Praze, viní mladší pár z toho, že zneužil důvěřivosti čtyřiapadesátiletého muže bez domova, jenž dvojici příležitostně vypomáhal v cukrárně.

Bezdomovec údajně pravidelně sázel v loterii, jednoho dne mu tip vyšel a na tiket vyhrál téměř 30 miliónů korun. S radostnou zprávou se pochlubil muži a ženě z cukrárny, kteří mu podle obžaloby nabídli, že vše ověří u sázkové kanceláře. Žena se pak sama prohlásila za výherkyni, vyzvedla zálohu a zbytek výhry si nechala převést na svůj účet.

Za peníze si dvojice mimo jiné koupila luxusní dům, kde bezdomovce původně nechala bydlet a tvrdila mu, že je jeho majitelem. V květnu 2011 se s ním ale pár pohádal a bezdomovec nakonec opět skončil bez peněz na ulici. Obžalovaní se brání tím, že sázenka, a tedy i výhra, byla jejich.

Foto: Policie ČR

V luxusním domě byl kromě jiného i bazén.

Bezdomovce prý pravidelně posílali, aby za ně sázel. Bydlet ho pak u sebe nechali proto, aby jim vypomáhal v domácnosti. Svědkové, které soudu navrhla obhajoba, tuto verzi potvrzovali. Vypovídali o tom, že bezdomovec hodně pil alkohol a vyprávěl smyšlené historky o svých pohádkových výhrách.

Bezdomovec je na úrovni dítěte

Znalec, který zkoumal mužovy výpovědi na základě policejního spisu, došel k závěru, že jsou nevěrohodné. Proti tomu svědci z řad bezdomovcových přátel, kteří se s ním znají z okolí stanice metra Českomoravská, vypovídali, že je bezelstný, jednoduchý člověk. Žil prý v neustálém strachu z toho, že mu obviněná dvojice "zabodne krumpáč do zad" a pochová ho "do díry v Klánovickém lese".

Znalec povolaný zmocněnkyní bezdomovce, který muže osobně vyšetřil, napsal, že je bezdomovec na mentální úrovni šestiletého dítěte. "Svým chováním vybízí jiné lidi k tomu, aby se k němu chovali dominantně. Je velmi lehce manipulovatelný a neschopný řešit nové, neznámé situace," citovala v pátek z posudku předsedkyně soudního senátu Michaela Pařízková.

Soudkyně proto rozhodla, že pověří soudního znalce vypracováním třetího rozsudku, který by měl do věci vnést větší jasno. Hlavní líčení odročila na neurčito, pokračovat bude pravděpodobně na přelomu května a června.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám