Hlavní obsah

Dívku v Jihlavě desítky minut trýznili, přežila i vyhození z okna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava
Aktualizováno

Ve vazbě skončili dva mladíci obvinění z vraždy patnáctileté školačky, jejíž tělo skončilo na skládce odpadu v Jihlavě - Henčově. Třetí mladík je v souvislosti s případem stíhán na svobodě. V pátek ráno to potvrdili kriminalisté z Jihlavy. Motiv není zcela specifikován, dívka se však nejspíš stala nepohodlným svědkem.

Dívku v Jihlavě vyhodili z okna, škrtili ji kabelem od počítače a šlapali na krkVideo: Prima FTV

 
Článek

„Vražda byla spáchána surovým a brutálním způsobem. Chtěli ji usmrtit za každou cenu,“ uvedl kriminalista Pavel Kubiš.

Dvacetiletý uživatel inkriminovaného bytu v Havířské ulici v Jihlavě, kde k činu došlo, měl 16. března ráno dívku, která se dostavila na návštěvu, vyhodit z okna v úmyslu ji usmrtit. Dívka však pád ze 14metrové výšky přežila. Mladík ji poté vynesl zpět do bytu a zavolal si na pomoc dva kamarády, jednoho ve stejném stáří, druhého o dva roky mladšího.

„Uživatel bytu spolu s 20letým kamarádem řešili, co s dívkou dál a rozhodli se, že ji uškrtí,“ popsal kriminalista. O to se pak pokoušeli rukama, kabelem od počítače i šlapáním na krk motorkářskou botou. Po trýznění trvajícím desítky minut ji nakonec usmrtili, tělo zabalili do prostěradla a vhodili do kontejneru.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Skládka, kde našli tělo mrtvé dívky

Nejmladší z trojice se na vraždě podle všeho nepodílel, byl ale přítomen a kamarádům například otevíral dveře, když vynášeli dívčino tělo. Za přečin nadržování mu hrozí až čtyři roky ztráty svobody a je stíhán na svobodě. Vazebně stíhaní muži, obvinění z vraždy, mohou strávit ve vězení až 20 let.

Patnáctiletou školačku z Jihlavska hledala policie od 18. března. Hrozivé finále předpovědělo v úterý 26. března uzavření skládky komunálního odpadu v Jihlavě-Henčově. Ve čtvrtek ráno expertíza potvrdila, že nalezené ostatky skutečně patří pohřešované dívce.

Motiv nejasný

Motiv brutální vraždy zatím není zcela jasný. "Impuls násilného jednání pravděpodobně vznikl po jednání mezi dívkou a uživatelem bytu," uvedl kriminalista. Dívka se podle něj zřejmě něco dozvěděla a muž chtěl zabránit tomu, aby mohla svědčit.

Obviněný dvacetiletý uživatel bytu zatím nebyl soudně trestán, druhý dvacetiletý obviněný byl třikrát odsouzen pro majetkové trestné činy. Osmnáctiletý mladík, obviněný z trestného činu nadržování, jenž je vyšetřován na svobodě, byl jednou trestán za krádež.

Podle kriminalistů se všichni čtyři mladí lidé znali, dívka v bytě už několikrát předtím přespala. Užití drog u podezřelých zatím nebylo prokázáno. Čin je už čtvrtou vraždou, která byla letos spáchána na Vysočině. Ve všech případech jsou pachatelé známi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám