Hlavní obsah

Při prodejích mobilů a tabletů podvodníci připravili stát o 450 miliónů

Novinky, Ondřej Kořínek
Praha
Aktualizováno

Rok se protikorupční policie zabývala rozsáhlým případem krácení daně, na jehož konci bylo zadržení 19 osob při razii, které se účastnilo na 600 policistů. Krácení daně souviselo s dovozem elektroniky ze zahraničí, především mobilních telefonů a tabletů. Škoda byla zatím vyčíslena na přibližně 450 miliónů korun.

Policie zadržela 19 osob za stamilionové krácení daníVideo: Policie ČR

 
Článek

Na akci s krycím názvem Tablet a Dam spolupracovalo několik státních institucí, jeho vyšetřování iniciovala Finanční správa ČR. Roční vyšetřování zakončila pondělní razie, na které se podílely stovky policistů. Policisté provedli desítky domovních prohlídek především na Moravě, ale také v Praze a na Vysočině. Zasahovali také na Slovensku a v Polsku.

Podle policie se jednalo o jednu z největších realizací v historii.

„Všech 19 zadržených podnikatelů a tzv. „bílých koní“ bylo obviněno ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby (částečně dokonaného a částečně ve stádiu pokusu). Třináct obviněných je stíháno jako organizovaná zločinecká skupina. Dva obvinění jsou občané Polské republiky,“ uvedl mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

Zboží se přeprodávalo na další společnosti

Trestná činnost pachatelů byla důkladně propracovaná. Spočívala v pořízení a dovozu elektroniky, zejména mobilních telefonů a tabletů, v cenách bez DPH ze zemí EU (např. z Německa a Slovenska) prostřednictvím uměle vytvořených obchodních společností, které měli ovládat organizátoři trestné činnosti prostřednictvím dalších nastrčených osob.

Zatýkání v kauze DPHVideo: Jiří Forman, Novinky

„Zboží mělo být následně přeprodáváno v rámci řetězce obchodních společností, jejichž jednatele měli tvořit „bílí koně“. Povinnost odvést daň na vstupu tak měla být přenesena na „nastrčenou“ společnost v pozici pořizovatele zboží. Po několika přeprodejích s navýšením ceny zboží měla být elektronika vyvezena do zahraničí (mimo EU), kdy konečný vývozce si měl nárokovat osvobození od daně a čerpat nadměrné odpočty DPH,“ vysvětlil transakce Ibehej.

Česká republika byla na neodvedené DPH na vstupu a vyplacením nadměrných odpočtů DPH na výstupu poškozena o přibližně 450 miliónů korun. O dalších asi 200 miliónů se pachatelé chtěli pokusit. Policie předpokládá, že částka ještě vzroste.

Soud ve středu odpoledne rozhodl o vzetí 14 mužů do vazby. Detektivové obviněným zajistili 17 nemovitostí v hodnotě asi 120 miliónů korun. Jejich účty byly zablokovány.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám