Hlavní obsah

Policejním pyrotechnikům pomůže s bombami nový robot tEODor

Právo, har

Novou posilu ve formě speciálního robota má pražské oddělení policejní pyrotechnické služby. Stroj s označením tEODor, který policistům umožňuje prozkoumat podezřelé předměty a různě s nimi manipulovat z bezpečné vzdálenosti, nahradí 12 let starého předchůdce.

Pyrotechnický policejní robotVideo: Novinky

 
Článek

„Nástražné výbušné systémy mohou být konstruovány tak, že někde vpovzdálí je pachatel, který drží prst na tlačítku nějakého ovladače, mobilního telefonu, a může ten systém iniciovat,“ popsal šéf pyrotechnické služby Michal Dlouhý situaci, kdy může nasazení robota zachránit lidský život. Stroj se může bez obav vydat i na průzkum různých zamořených prostor.

Policii přišel tEODor na 11 miliónů korun. Pyrotechnici za tuto cenu ale podle Dlouhého nezískali pouze samotný stroj, ale i široké příslušenství.

Robot je dálkově ovládán a pohybuje se na pásech, má na sobě několik kamer včetně světel. Hlavní část tvoří hydraulické rameno, které slouží k manipulaci s podezřelým předmětem. Policisté při středečním předvedení robota novinářům ukázali, že pro něho není žádný problém třeba vytáhnout menší atrapu výbušniny zpod auta.

Na robota je podle Dlouhého možné přidat další zařízení, například rentgen nebo rozstřelovací zařízení, které slouží k ničení výbušnin.

Vedoucí odboru nástražných výbušných systémů Jiří Lačňák doplnil, že nový stroj disponuje i zadním výsuvným stožárem s kamerou, která by měla zajistit mnohem víc obrazových informací pro obsluhu stroje. Kvalitnější je podle něho i samotné ovládací pracoviště.

Vzhled podobný, funkce zcela nové

Vizuálně je prý nový robot velmi podobný tomu mnoho let starému. „Nicméně obsah a technologie je na diametrálně odlišné úrovni,“ upozornil Lačňák.

Za celý loňský rok policejní pyrotechnici podle Dlouhého vyjeli k téměř stovce předmětů, u nichž bylo podezření na to, že by mohlo jít o nastražené výbušniny. Vedle opuštěných zavazadel šlo prý v některých případech o atrapy, v jiných zase o výbušné systémy, které ale nebyly funkční.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám