Hlavní obsah

Soud odročil případ vraždící seniorky, která měla ve vězení pykat do sta let

– Hradec Králové
Právo, René Chvalina

Případ jednasedmdesátileté důchodkyně Marie Panské, která podle obžaloby v roce 2011 surově zavraždila svou bývalou kolegyni z práce a další seniorku se zavraždit pokusila, začal znovu řešit královéhradecký krajský soud. Panská měla spáchat násilí v Domech s pečovatelskou službou v Ledči nad Sázavou a Tmáni.

Foto: René Chvalina, Právo

Obžalovanou seniorku přivedla k soudu eskorta z vazební věznice.

Článek

Krajský soud ženu poslal loni v říjnu na 30 let do vězení, pražský vrchní soud však verdikt zrušil. Hradecký senát ve středu kvůli zpracování revizního znaleckého posudku odročil případ na neurčito.

Podle předsedy senátu Miloslava Ježka je nutný nový posudek, protože nelze odstranit rozpory ve dvou dosavadních posudcích. Panská i nadále zůstává ve vazbě.

Podle původního posudku u Panské v době útoků nebyly snížené ovládací schopnosti. Druhý posudek předložený vrchnímu soudu obhájcem Panské, naopak tvrdí, že u ženy byly podstatně snížené ovládací schopnosti.

Trpí psychickou poruchou

Podle soudního znalce Karla Hynka trpí obžalovaná metabolickým syndromem, který působí i na psychiku a zjistil u ní poruchu afektivity. Obžalovaná seniorka se loni před soudem přiznala k prvnímu útoku, v druhém případě se údajně jen bránila. Soudu také řekla, že svých činů lituje.

Podle obžaloby Panská svou bývalou kolegyni z nemocnice navštívila v bytě pečovatelského domu v Ledči nad Sázavou, napadla ji pěstmi a poté ji udeřila nezjištěným tupým předmětem. „Znala jsem ji několik let, pracovaly jsme spolu jako zdravotní sestry. Když jsem jí přišla vrátit knížku, tak se pořád vychloubala, jak se o své děti postarala a kolik jim dala peněz, a co prý já. Pořád mlela, pořád mlela jako kafemlýnek a já už to nemohla vydržet. Prosila jsem ji, ať už je jen ticho,“ uvedla u soudu obžalovaná žena.

V říjnu podle spisu Panská napadla další seniorku. Zaútočila na ni kovovou tyčí a začala ji dusit. Napadená se bránila a podařilo se jí zavolat sousedky. Panská se hájila, že ženě přinesla moučník. Když odcházela z bytu, žena ji údajně udeřila do hlavy kovovou tyčí.

„Udeřila mě tyčí do hlavy. Vůbec si nedokážu vysvětlit, proč mi to udělala. Potom jsme se o tu tyč začaly přetahovat. Podařilo se mi jí tu tyč vyrvat a dvakrát jsem ji udeřila do hlavy,“ trvala si na svém obžalovaná žena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám