Hlavní obsah

Dva bývalí důstojníci dostali podmínky za fiktivní objednávky, třetí byl zproštěn

Právo, rav
Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud potrestal podmínkami dva bývalé vysoké důstojníky armády viněné z podílu na fiktivních objednávkách zboží a služeb pro českou armádu se škodou 13,5 miliónu. Třetího z vojáků naopak soud zprostil obžaloby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Šmída (vlevo) Ladislav Košner (uprostřed) a Ivo Zbořil (úplně vpravo)

Článek

Bývalý plukovník Petr Šmída dostal tříletou podmínku se zkušební dobou pět roků pod dohledem probačního úředníka. Někdejší brigádní generál Ivo Zbořil si vyslechl podmíněný trest deset měsíců se zkušební dobou 18 měsíců. Třetí z mužů Ladislav Košner byl zproštěn obžaloby.

Šmída měl státu způsobit podle středečního verdiktu škodu celkem téměř 6,7 miliónu korun, Zbořil 230 tisíc za fiktivní nákup 130 nožů na dopisy, místo kterých však se Šmídou pořídili 15 loveckých nožů z kvalitní oceli, které pak rozdali ostatním generálům, např. i Štefkovi či Halaškovi.

Šmídu uznal soud vinným z podvodu a porušování povinností při správě cizího majetku, Zbořila jen z druhého z těchto činů. Jeden Šmídův skutek, předražený nákup tisícovky publikací Vojenské pohlednice 1914 - 1915 soud bude ještě dál v příštích týdnech projednávat.

Chtěl to po mně náčelník štábu, bránil se Šmída

Šmída podle soudu pod falešnou záminkou renovace tonerů či pořízení plakátů nakupoval pro armádu naprosto zbytečné věci, např. tisíce triček, ponožek, slipů i hraček, ale i různé drahé dary pro jiné činovníky armády. U jednoho z dodavatelů prý vytvořil i černý finanční fond na nákup tohoto zboží.

Šmída se u soudu opakovaně vymlouval na to, že řadu věcí musel pořídit z pokynu samotného náčelníka generálního štábu Štefky. Ten to během hlavního líčení popřel, i když i u něj byl nalezen jeden z darovaných loveckých nožů a podle soudkyně Dany Pacholíkové byl náčelník podepsán i pod jednou z fiktivních faktur na tonery.

Reklama

Výběr článků

Načítám