Hlavní obsah

Na Národní třídě v Praze vzplála střecha Topičova domu

Aktualizováno

Požár střechy Topičova domu vypukl ve středu ráno na Národní třídě v Praze. Hasiči s policisty museli evakuovat 12 osob. Tramvajový provoz v ulici byl přerušen. Jedna osoba skončila v péči záchranářů.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Na Národní třídě hořela střecha Topičova domu (vpravo)

Článek

Mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová uvedla pro Český rozhlas Radiožurnál, že hasiči měli ve spolupráci s policisty připraven krizový scénář pro případ, že by bylo zapotřebí ochránit galerii s obrazy v hodnotě 100 miliónů korun.

Foto: Policejní deník

Ulice Národní byla uzavřena

Hořet začalo ráno před 4:30. Plameny zasáhly střechu na ploše zhruba 3 krát deset metrů. Na místě zasahovaly dvě jednotky.

"Na místo dorazili jako první policisté z Místního oddělení Bartolomějská a započali evakuaci. Použitím hasicího přístroje s největší pravděpodobností zabránili šíření požáru a velkým škodám na majetku," uvedla mluvčí policie Andrea Zoulová.

Krátce před osmou hodinou byla ulice zprovozněna nejprve pro automobilovou dopravu, posléze byl obnoven i provoz MHD, zejména tramvají. Příčina požáru je dosud v šetření policie

Foto: Mapy.cz

V Praze začala hořet střecha Topičova domu na Národní.

Dům na Národní třídě má bohatou kulturní historii. Jméno má po někdejším nakladateli Františku Topičovi. V budově postupně sídlilo nakladatelství, knihkupectví a galerie. V proslulém Topičově salonu, založeném roku 1894, se prodávaly originály obrazů, plastik i předmětů užitého umění.

V roce 1936 prodal Topič svůj dům Jaroslavu Stránskému, synovi zakladatele Lidových novin, který tam umístil redakci tohoto listu. Topičův Salon byl po rekonstrukci znovu otevřen v roce 2008. V galerii se rovněž konají aukce výtvarného umění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám