Hlavní obsah

Lupiči ze Zličína chtěli ochranku rozstřílet samopalem kvůli pár tisícovkám

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zaměstnanci bezpečnostní agentury Loomis, kteří dokázali v pondělí ráno ujet od pražského obchodního domu IKEA před střelbou lupičů ze samopalu a uchránit peníze v dodávce, dostanou finanční odměnu. Lupiči z bílého BMW stále unikají.

Foto: Policie ČR

Lupiči na útěku

Článek

Deník Právo kontaktovala sama bezpečnostní agentura Loomis s tím, že spekulace v médiích ohledně nebezpečnosti vozů, které přepravují milióny, nejsou pravdivé. Dodávky jsou podle nich téměř neproniknutelnými pojízdnými trezory a každý z jejich zaměstnanců má povinnost nosit neprůstřelnou vestu.

„Všechna naše auta jsou pancéřovaná. Po všech stranách i zespodu. Ale zevnitř. To znamená, že kulky sice provrtají původní plechy vozů, ale pak se zachytí uvnitř. Tak tomu bylo i v pondělí, kdy všech deset kulek zůstalo ve vnitřní výplni a teď je má policie. Stejně tak i sklo je neprůstřelné,“ řekl Právu ředitel agentury Martin Pekárek.

Lupiči přepadli vůz s penězi na ZličíněVideo: Jiří Forman, Novinky

V historii této firmy ale pokusy o loupeže vždy šťastné konce neměly. „V roce 2001 jeden ze zaměstnanců při přepadení zemřel. Od té doby neutrpěl nikdo z našich žádné vážné poranění. Nicméně počty útoků a agrese v posledních letech znatelně rostou, což zřejmě odráží i situaci v naší společnosti,“ sdělil Pekárek.

Žádné milióny

„Pondělní útok naplánovaný na tak brzy ráno ovšem vzhledem k intenzitě přepadení v porovnání s možným lupem ale nebyl podle mě nijak důmyslně připravený,“ zhodnotil.

Čtyři lupiči totiž pálili ze samopalu na bezpečáka, který k vozu přicházel s finančním obnosem z IKEA, což bylo také to jediné, co auto mělo v tu chvíli uvnitř. Podle informací redakce šlo maximálně o statisíce korun.

Přestože policisté lupiče stále nedopadli, hrozí jim od úterý vyšší tresty. „Na základě šetření jsme překvalifikovali případ na trestný čin vraždy ve stadiu pokusu,“ informovala mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Pachatelům tak hrozí 10 až 18 let ve vězení.

„Velmi by nám pomohla jakákoliv informace o pohybu vozidla po činu, ale i před ním. Víme, že se pachatelé s hledaným vozidlem pohybovali na místě činu již kolem sedmé ráno,“ řekla mluvčí s tím, že kdo si zaparkovaného vozu všiml, ať volá na linku 158.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám