Hlavní obsah

Za surové ubití družky poslal soud muže na 14 let za mříže

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Krajský soud v Ostravě v úterý odsoudil dvaačtyřicetiletého Roberta Pešata na 14 let do věznice se zvýšenou ostrahou za to, že vloni v květnu surově ubil k smrti svou o šest let mladší družku v luxusním bytě v Sadové ulici v centru Ostravy. Podle soudu jí pěstmi a kopanci mířil převážně na hlavu, čímž ženě způsobil četné hematomy s následným otokem mozku. Zraněním pak následně žena podlehla.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Obžalovaný Robert Pešat s policejní eskortou při příchodu do soudní síně.

Článek

Původně byl čin obžalobou kvalifikován jako úmyslná vražda a Pešatovi hrozilo až 20 let ve vězení, soud věc ale překvalifikoval na zvlášť závažný zločin těžkého ublížení s následkem smrti, kde je sazba mezi 8 až 16 lety.

„Při soudním řízení nebylo prokázáno, že by obžalovaný chtěl poškozenou usmrtit. Následek smrti byl v tomto případě pouze nedbalostní, a proto bylo jednání obžalovaného kvalifikováno jako zvlášť závažný zločin těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti,“ vysvětlil novinářům soudce ostravského krajského soudu Igor Krajdl.

Upozornil ještě na to, že muž má kriminální minulost. Byl totiž souzen za výtržnictví i ublížení na zdraví. Dokonce se vloni zhruba tři týdny před surovým ubitím své přítelkyně v Ostravě popral s policisty.

Dal jsem jí ultimátum: buď skoncuje s alkoholem, nebo musí odejít. Odstěhovala se.
Bývalý manžel poškozené

Podle státní zástupkyně Brigity Bilíkové je překvalifikování činu úmyslné vraždy na zvlášť závažný zločin těžkého ublížení na zdraví otázkou hodnocení důkazů. „Ta hranice mezi tím je velmi tenká. Zvážím podání odvolání, ale víceméně jen formálně. Co se týče výše trestu, tak ten je odpovídající,“ reagovala po rozsudku státní zástupkyně.

Bývalý manžel mrtvé ženy Právu po rozsudku řekl, že jeho exmanželka hodně pila. „Dal jsem jí ultimátum: buď skoncuje s alkoholem, nebo musí odejít. Odstěhovala se. Mohla jít bydlet k babičce, k vlastní mámě i ke kamarádkám. To ale nechtěla, protože všude by musela dodržovat určitý řád. Rozhodla se pro Pešata, kterému stačilo jí poslat pár esemesek s tím, že ji miluje. Ona šla bezhlavě za ním. Byla tam ve svém ráji, běžně se totiž u něj v bytě povalují haldy drog a alkohol,“ zavzpomínal bývalý manžel s tím, že ani o vymodlené dítě se nedokázala kvůli alkoholu postarat.

Chtěl na detektor lži

„Kdysi by klukovi nedala ani polívku ze sáčku. A dopadlo to tak, že tři dny v jejím opileckém stavu musel syn jíst jen suché nudle,“ dodal.

S rozsudkem byly spokojené také dvě kamarádky mrtvé ženy, které v úterý dopoledne také přišly do soudní síně. „Dostal, co si zasloužil. Ale život už jí to bohužel nevrátí,“ reagovaly ženy.

Pešat se k činu nepřiznal. Tvrdil, že ženu v opilecké hádce pouze uhodil riflemi, spona na kalhotách ji uhodila do hlavy a ona upadla. Pak ji prý vyhodil za dveře bytu. Inkriminovanou noc na 4. května 2012 policii ale třikrát vylíčil jiným způsobem. Následně chtěl svou verzi dokázat tak, že půjde na detektor lži.

Podle soudních znalců bylo na chodbě před dveřmi bytu jen pár kapek krve, avšak v ložnici, koupelně, kuchyni i předsíni bylo krve spousta. Navíc soudní lékaři nenašli na těle ženy žádná zranění odpovídající pádům. „Jedinou osobou, která poškozené mohla způsobit zranění, byl obžalovaný,“ shrnul soudce Krajdl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám