Hlavní obsah

Soud zpřísnil trest ženě, která bodla přítele do břicha, když ji plácl po zadku

Praha

Pražský Vrchní soud v úterý poslal na čtyři roky do vězení Vendulu Firstlovou z Loun za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. Pětadvacetiletá žena loni v březnu bodla svého druha nožem do břicha. Padesátiletý muž na následky zranění zemřel. Firstlové hrozilo vězení od osmi do 16 let. Předchozí soud jí udělil tříletou podmínku, údajně neměla v úmyslu svého druha usmrtit.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Vendula Firstlová před Krajským soudem v Ústí nad Labem

Článek

Podle odvolacího soudu byl ale tento rozsudek příliš mírný. Pro Firstlovou sehrála roli řada polehčujících okolností - muže bodla v rozrušení, zranění nevypadalo zpočátku vážně a její partner s ním zůstal doma, přičemž odmítal lékařskou péči a žena se o něj starala. Až když se jeho stav po několika dnech výrazně zhoršil, zavolala záchranku. Zraněný i v nemocnici popíral její vinu.

Firstlová nakonec policii okolnosti neštěstí sama popsala. Zejména z toho vycházel ústecký krajský soud, když jí udělil podmíněný trest tři roky s odkladem na pět let. Proti tomu se odvolal státní zástupce. Soudce odvolacího Vrchního soudu v Praze Martin Zelenka v úterý uvedl, že předchozí verdikt byl příliš shovívavý. "Poškozený se na fatálním následku zranění podílel, když odmítal zdravotní péči, byla to ale obžalovaná, která komplikace způsobila. Nejde výlučně o zavinění poškozeného, ačkoliv tak verdikt vyznívá," komentoval rozhodnutí nižší instance.

Obhájce Patrik Bauer po jednání řekl, že podobný rozsudek bylo možné očekávat. "Na druhou stranu si myslím, že soud prvního stupně rozhodl citlivěji a zhodnocoval více okolnosti, které vyšly v průběhu řízení najevo. Jednalo se o zcela mimořádnou situaci, kde byla velice tenká hranice mezi nedbalostí a zbrklostí," řekl. Advokát zatím není rozhodnutý, jestli podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Plácl ji po zadku

Firstlová přítele bodla v kuchyni, kde krájela večeři. K partnerovi stála zády. Poté, co ji plácnul přes zadek, se k němu otočila čelem a zranila ho nožem, který stále držela. Probodla mu kličku tenkého střeva, což vyvolalo zánět pobřišnice, postupně neprůchodnost střev a šokový stav. Obviněná muži přivolala sanitku až po čtyřech dnech, do té doby ho sama ošetřovala. Muž zemřel v mostecké nemocnici po dvou dnech.

Svědci dříve vypověděli, že se partneři často hádali a muž v minulosti hodně pil alkohol. Pochvalovali si ale chování jejich dětí. Příčinou neshod byla podle Firstlové tíživá finanční situace. Podle obhájce měl muž sice problematickou minulost, vztahem s Firstlovou se ale prý polepšil.

Odvolací soud poslal ženu do mírného typu věznice, protože měla dosud čistý trestní rejstřík. Musí také zaplatit odškodné 240 tisíc každému ze dvou mužových dětí a 55 tisíc pojišťovně za výlohy na léčbu poškozeného.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám