Hlavní obsah

Janoušek po nemoci naposledy vypovídal na policii

Právo, Josef Koukal
Aktualizováno

Pražský podnikatel Roman Janoušek (44) v pondělí na policii absolvoval poslední výslech. Vyšetřovatelé ho také upozornili na změnu kvalifikace jeho rok starého činu z úmyslného ublížení na zdraví na pokus vraždy. Právu to potvrdil Janouškův obhájce Vít Široký.

Foto: TV Prima

Roman Janoušek po nehodě

Článek

„Byl tam asi půl hodiny, zhruba mezi devátou a tři čtvrtě na deset. V podstatě se jen krátce vyjádřil ke změně kvalifikace a odjel. Já pak studoval spis,“ uvedl advokát. „On teprve ve čtvrtek bude mít konečnou lékařskou zprávu, takže tam jel o své vlastní vůli,“ podotkl Široký s tím, že výslech se konal v Hradci Králové.

Tamní policie, která kauzu vyšetřuje, ovšem už dříve nabízela, že pokud to bude zdravotní stav Janouška vyžadovat, je připravena přijet kvůli jeho výslechu do Prahy. Podle Širokého sice Janoušek neměl k cestě do východních Čech souhlas lékaře, nechtěl však „dělat problémy“.

„Seznámení se spisem začalo v pondělí a je naplánováno ještě na úterý,“ potvrdila Právu mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. „Dostavil se obviněný i jeho obhájce s tím, že obviněný nevyužil svého práva spis prostudovat. Využil ho pouze obhájce,“ podotkla. Dodala, že Janoušek sice má právo studovat spis, není to však jeho povinnost.

„Po prostudování spisu může obviněný navrhnout provedení dalších důkazů a policie se s jeho návrhy bude muset vypořádat,“ dodala mluvčí.

Vyšetřování dopravní nehody, při níž loni 23. března v Praze srazil svým vozem 51letou Vietnamku, je tak u konce. Široký do pondělních odpoledních hodin studoval trestní spis a pokračovat bude ještě zítra. Poté policie navrhne státnímu zástupci Janouška obžalovat.

Poslední úkony vyšetřovatelů oddalovaly v posledních dvou měsících Janouškovy zdravotní komplikace. Začátkem února se z výslechu omluvil kvůli nachlazení, později podstoupil chirurgický zákrok v pražské Ústřední vojenské nemocnici kvůli údajně rok starému úrazu. Měsíc strávil v rekonvalescenci.

Policisté Janouška vyslýchali dopoledne v Hradci Králové. Výslech trval podle Širokého zhruba půl hodiny, poté podnikatel odjel zpět do Prahy. Jeho nový výslech byl nutný právě kvůli změně právní kvalifikace na pokus vraždy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám