Hlavní obsah

Obžalovaný z únosu přísahal u soudu na svou smrt i svých dětí, že je nevinen

Právo, René Chvalina
Hradec Králové

Případ dvou mužů obžalovaných z podílu na fingovaném únosu začal v pondělí rozplétat královéhradecký krajský soud. Obžalovaný rakouský občan Karel Taube, který nyní používá jméno Strümpf, před soudem svou vinu rezolutně popřel. Celé obvinění považuje za komplot a za viníka označil dalšího obžalovaného Martina Bohuňka. Ten pro změnu uvádí jako strůjce únosu Taubeho.

Foto: René Chvalina, Právo

Obžalovaný Martin Bohuněk (druhý zleva) a Karel Taube-Strümpf (na snímku třetí zleva) před hradeckým soudem

Článek

Podle státní zástupkyně Lucie Žabkové se Bohuněk s Taubem dohodli na tom, že za částku jednoho a půl miliónu korun Bohuněk unese Taubeho a jeho známého. Obviněný Taube si měl fingovaným únosem vyřídit účty s podnikatelkou, se kterou měl nevyřešené obchodní záležitosti.

Fingovaný únos měl být zinscenován tak, aby podezření z jeho organizování padlo na tuto podnikatelku. „Ta dříve působila v jeho firmě a měla mu zpronevěřit peníze. Chtěli, aby na ni padlo podezření a nejlépe skončila ve vazbě,“ uvedla státní zástupkyně.

Únos se podle obžaloby odehrál v lednu 2012, kdy únosci naložili Taubeho a jeho známého v Litomyšli do aut a odvezli do Prahy, kde je několik dní zadržovali. Po propuštění uneseného muže měl Taube předat každému z únosců jako zálohu z odměny 100 000 korun a věc ohlásil na policii.

Až 12 let ve vězení

„Přísahám na svou smrt i smrt svých šesti dětí, že s tím únosem nemám absolutně nic společného. Naopak já jsem poškozený. Mě unesli, zmlátili, trýznili a zranili. Celé to je na mě narafičené. Vidím v tom jen připravený komplot,“ bránil se u soudu obviněný Taube. Podle něj obžalovaného Bohuňka uviděl poprvé v životě až v den, kdy ho unesl. Taube v přípravném řízení několikrát žádal kriminalisty, aby byl vyslechnut na detektoru lži.

Taube, který vlastnil v Rakousku zámek a v Austrálii ranč, u soudu tvrdil, že do Česka přijel za dcerou a měl domluvenou schůzku s uneseným mužem kvůli řešení exekuce na nemovitost. „Když jsme vešli do toho domu, tak na nás vyběhli maskovaní chlapi, zmlátili nás, svázali, omráčili paralyzérem a tabletami a odvezli do Prahy. Tady nás v nějakém domě drželi asi sedm dní. Bohuněk mi stále říkal, že za nás má slíbených od pardubických podnikatelů deset miliónů,“ řekl před soudem Taube. Podle jeho výpovědi se mu podařilo vyprostit z pout, utéct z domu a zavolat policii, když únosce usnul.

Bohuňka obžaloba viní ze závažného zločinu zbavení osobní svobody, Taube je obžalovaný z organizátorství závažného zločinu zbavení osobní svobody. V případě prokázání viny jim hrozí až dvanáct let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám