Hlavní obsah

Jel moc rychle, brání se u soudu policista, který srazil motorkáře

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příbram

Obžalobu z usmrcení z nedbalosti vyslechl ve středu u Okresního soudu v Příbrami v den svých 34. narozenin policista Roman Kučera. Loni v květnu při pronásledování pachatele dopravního přestupku vjel do cesty 23letému motorkáři, který po srážce na místě zemřel.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Necítím se vinen. Situaci jsem nemohl zabránit,“ bránil se policista, kterému hrozí až šest let vězení. Podle něj jel motorkář příliš rychle a on už nestačil zareagovat.

Státní zástupce Zbyněk Vondra však vidí věc zcela jinak. „Při otáčení vozidla nedal přednost motocyklu,“ uvedl žalobce na adresu policisty. „Porušil důležitou povinnost uloženou mu zákonem,“ podotkl Vondra.

Rodina usmrceného mladíka, rodiče, prarodiče a bratr, uplatňuje na obžalovaném náhradu škody v celkové výši 1 166 000 korun.

Předseda senátu Jaroslav Špička však už předem příbuzné upozornil, že jim peníze nebude moci přiznat, protože policista jel ve služebním voze a plnil pracovní úkoly. V takovém případě je podle něj nutno odškodnění žádat od zaměstnavatele, patrně ministerstva vnitra.

Vyhodnotil jsem to tak, že stihnu manévr dokončit.
Roman Kučera

Ke srážce došlo loni 4. května těsně před 16:00 v Pražské ulici na okraji Dobříše. Policista ze služebního Volkswagenu Passat změřil nepovolenou rychlost u protijedoucí dodávky a rozhodl se přestupce pronásledovat. V křižovatce s příjezdovou silnicí k místnímu podniku se chtěl otočit, když však couval do hlavní silnice, dostal se do cesty přijíždějícímu motorkáři. Ten narazil do levých předních dveří vozu. Podle některých svědectví se předtím snažil motocykl položit na zem, jiní svědci uvádějí, že ve chvíli srážky jel normálně po obou kolech.

Kučera vypověděl, že o motorkáři věděl, protože ho viděl ve zpětném zrcátku. Neodhadl ale, že jede tak rychle.

„Vyhodnotil jsem to tak, že stihnu manévr dokončit. Když jsem viděl, že se blíží velkou rychlostí, uprostřed manévru jsem zastavil vozidlo, aby mohl projet,“ uvedl dále policista. Zároveň přiznal, že se služebním vozem před nehodou jezdil jen asi měsíc. „Dostali jsme ho začátkem dubna a střídali jsme se na něm s kolegou dva. Kolik kilometrů jsem na něm najel, nevím,“ dodal Kučera.

Mladý motorkář byl podle jeho otce zkušený jezdec. „Na terénních motorkách začal jezdit v deseti letech,“ uvedl otec oběti. Od malých motorek postupně přešel na vyšší obsah motoru. Profesionálně jezdil s nákladními auty a byl i zkušený řidič osobních aut.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám