Hlavní obsah

V kauze vraždy podnikatele Lehkého padly dva zprošťující verdikty

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Zprošťující verdikt si ve středu u Vrchního soudu (VS) v Olomouci vyslechli Milan Šišma (57) a Jan Marcinek (47) obžalovaní v kauze vraždy zlínského podnikatele Marka Lehkého. Lehký zemřel před 18 lety, poté, co pod jeho vozem v Kvasicích na Kroměřížsku explodovala výbušnina. Třetí obžalovaný Jiří Večeř (50) si na verdikt bude muset ještě počkat. VS totiž kauzu v jeho případě vrátil brněnskému krajskému soudu (KS).

Foto: Petr Marek, Právo

Jiří Večeř (vpravo), Milan Šišma (uprostřed) a Jan Marcinek (vlevo) u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Za vraždu obžalovaným hrozily výjimečné tresty. K jejich odsouzení ale nepostačovaly důkazy.

Soudy se kauzou zabývají již od roku 2004. S jedinou výjimkou vždy obžalované osvobodily. Jen v roce 2011 KS poslal Večeře za mříže na 21 roků. Ústavní soud však tento rozsudek označil za neplatný, protože jej vynesl senát, který k tomu nebyl příslušný. Všechny ostatní verdikty zrušil VS a věc vrátil KS.

Obchodník Lehký podle obžaloby spolupracoval se Šišmou na podvodech týkajících se dovážených lehkých topných olejů, a to údajně v roli „bílého koně“. Podle některých informací tak nezákonně vydělal 40 miliónů korun, o které se měl podělit se Šišmou. Protože se tak ale nestalo, rozhodl se prý Šišma, že jej nechá odstranit.

Prostředníkem měl být Večeř, jenž prý vraždu za půl miliónu korun objednal u Marcinka. Večeř se k činu v roce 1999 přiznal, později ale odmítal vypovídat a v roce 2010 své přiznání odvolal.

Odsouzeni za jinou objednávku vraždy

Šišma a Večeř byli v roce 2001 odsouzeni k mnohaletým trestům za zprostředkování vraždy jiného podnikatele Lubomíra Holého. Tresty si již oba odpykali. Marcinek byl kvůli vraždě Lehkého více než dva roky ve vazbě.

U VS se státní zástupce domáhal u všech tří obžalovaných vrácení věci KS, chtěl, aby věc byla přidělena jinému „objektivnímu“ senátu. Ten původní podle něj zapříčinil, že v průběhu jednání se vytvořila atmosféra, jakoby vše proti obžalovaným zorganizovala policie a státní zastupitelství toto kryje. Pravdivá je podle něj původní výpověď Večeře, v níž se tento obžalovaný doznal. Zprošťující verdikt proto není na místě. Je prý zřejmé, kdo a také z jakého důvodu měl zájem na odstranění poškozeného.

„U Šišmy a Marcinka nebyla vina spolehlivě prokázána, byť je pravděpodobné, že se na vraždě nějak podíleli. Odsoudit je za takových okolností nelze. U Večeře byl případ vrácen, ale jinému senátu. Ten původní totiž nevyhodnotil řádně všechny důkazy ve všech souvislostech a to přes naše upozornění opakovaně. Proto jsme u tohoto obžalovaného vyhověli odvolání státního zástupce,“ vysvětlil mluvčí olomouckého VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám