Hlavní obsah

Spletl si obušek a nůž, za zabití dostal čtyři a půl roku vězení

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Sedmadvacetiletého Jiřího Feistauera poslal v úterý královehradecký krajský soud na čtyři a půl roku do vězení s ostrahou za zabití. Před soudem se bránil tím, že bodl útočníka nešťastnou náhodou, když na něj spadnul. Matce zemřelého se v soudní síni omluvil a vyslovil jí lítost nad svým činem. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Foto: René Chvalina, Právo

Obžalovaný Feistauer byl k soudu přiveden z vazby.

Článek

K incidentu došlo 25. srpna loňského roku ve Vrchlabí. Feistauer se zde dostal do konfliktu s Alexandrem B., přítelem jeho sestry. Ten měl bez jakékoliv záminky na Feistauera zaútočit a bezhlavě ho začít bít. Podle svědků byl Kazach Alexander B. známým rváčem a útok na Feistauera byl předem nerovným bojem, protože útočník byl vyšší a silnější. Svědci potvrdili, že obžalovaného napadl jako první.

„Byl přímo šílený, vrhnul se na mě jako smyslu zbavený. Začal mě mlátit pěstmi hlava nehlava a navíc do mě kopal. Snažil jsem se utéct, ale chytil mě. Nemohl jsem ho vůbec uklidnit,“ popsal začátek rvačky obžalovaný.

Místo obušku vytáhl lovecký nůž

„Pak mi přišlápl nohu, takže jsem začal padat dozadu a on na mě spadl. Během pádu jsem instinktivně sáhnul do pouzdra za opaskem. Chtěl jsem vytáhnout teleskopický obušek, abych se bránil. Omylem mi však zůstal v ruce lovecký nůž, který byl ve stejném pouzdře. Jak jsem ho vytasil, on se na něj jak na mě padnul, nabodnul. Nechtěl jsem mu ublížit, byl jsem v šoku,“ upřesnil Feistauer. Ironií osudu je fakt, že obušek dostal paradoxně asi měsíc předtím právě od útočníka.

„Poškozeného bodl nožem s čepelí dlouhou 13,5 centimetrů do levé strany hrudníku s vědomím, že může způsobit smrt poškozeného. Uvedeným jednáním způsobil poškozenému poranění plic a srdce, jehož následkem poškozený téhož dne zemřel na vnitřní vykrvácení,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Milan Vacek.

Útočník měl užívat pervitin ve velkém

Podle obžalovaného ho Alexander B. napadal často. Stejně se měl chovat i k jeho sestře, s kterou čekal dítě. „Zmlátil jí, i když už byla těhotná. Sestra ho vyhodila z domu a on bydlel v autě. Napadl i mou matku, které vyhrožoval pistolí a neušetřil ani mého otce,“ tvrdil u soudu obžalovaný. Jednání Alexandra B. si vysvětluje tím, že požíval ve velkém pervitin a asi nemohl unést, že má znovu nastoupit do vězení. Nicméně i obžalovaný měl v minulosti kvůli drogám problémy se zákonem.

Podle soudních znalců Feistauer nespáchal čin v souvislosti s požitím drog a navíc není agresivní. „Nevyvolává konflikty, drogy spíše podporují jeho pasivní přežívání. Jednal ve zmatku, strachu a rozrušení,“ upřesnila v posudku znalkyně z oboru psychiatrie Vanda Valentová. Na rozdíl od něj měl v době konfliktu v sobě útočník silnou dávku pervitinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám