Hlavní obsah

Policie podezírá z korupce šéfa finančního úřadu z jihu Moravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Policie zadržela v pondělí ředitele finančního úřadu Brno III a také zástupce čtyř firem. Jsou podezřelí z toho, že stát připravili neoprávněným čerpáním nadměrných odpočtů daně z přidané hodnoty (DPH) o 26 miliónů korun. Informoval o tom mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Informaci o tom, že ředitel finančního úřadu Brno III byl zatčen, sdělila mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Homolová. Zdůraznila, že ředitelství dělá v souvislosti s případem "nezbytná opatření" a pomáhá policii při vyšetřování. Vzhledem k rozpracovanosti kauzy ji blíže nekomentovala.

Zatím z vyšetřování vyplývá, že ředitel finančního úřadu umožňoval odpočty za úplatky, ale i různé dary či služby. Je stíhán za přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí mu pět až 12 let ve vězení. Se čtyřmi zástupci firem je zatím zadržený.

Čtveřice je stíhána kvůli krácení daně. Dva z mužů čelí obvinění z podplácení. Zástupcům firem hrozí až deset let vězení. Ibehej neuvedl podrobnosti k případu. "Stále totiž pracujeme na některých úkonech," řekl.

Policejní specialisté zadrželi v souvislosti s případem celkem osm osob a udělali 11 domovních prohlídek. Tři lidé byli po podání vysvětlení propuštěni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám