Hlavní obsah

Během dopoledne uloupili v pražských zlatnictvích zboží za více jak 14 miliónů korun

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V jediný den došlo v Praze ke třem loupežným přepadením zlatnictví, ze kterých si pachatelé odnesli přes 14 miliónů korun. Chytit se kriminalistům nakonec podařilo všechny tři pachatele. Prvního dokonce za 5 hodin, i když zlato schoval do kyblíku se zrním.

Během jednoho dne vykradli v Praze tři zlatnictvíVideo: Policie ČR

 
Článek

Na 11. ledna kriminalisté z oddělení loupeží jen tak nezapomenou. Tolik loupeží během čtyř hodin za svou praxi ještě neřešili. „Nejprve jsme pracovali i s možností, že jde o stejné pachatele nebo na Prahu zaútočila nějaká organizovaná skupina,“ popsal první domněnky šéf vyšetřujících kriminalistů Jiří Zábrodský.

K první loupeži došlo po deváté hodině v Soukenické ulici. Poté, co sprejem vyřadil kamery a spoutal prodavačku, odcizil muž dvanáct kilogramů zlata v hodnotě 8 miliónů korun.

Za 5 hodin stihl polovinu šperků roztavit

Osmačtyřicetiletý pachatel odjel z metropole i s lupem domů do Mostu. I tam si ho však strážci zákona našli.

„Díky spolupráci s mosteckými kolegy se nám ho podařilo zadržet jen pět hodin po loupeži. Během té doby stihl polovinu šperků přetavit na zlaté cihly a připravit opět na cestu do Prahy, kde je chtěl prodat. Při domovní prohlídce jsme zlaté pláty našli v garáži v kyblíku se zrním,“ sdělil šéf vyšetřujících kriminalistů.

Foto: Policie ČR

Lupič měl roztavené zlato schované v zrní.

K druhé loupeži došlo před půl jedenáctou v Koněvově ulici v Praze 3. Tady osmatřicetiletý pachatel namířil střelnou zbraní na prodavačku a ta mu ze strachu přendala plata se zlatem a šperky z vitrín do tašky. Nervózní lupič ani nepočkal na všechny šperky a z místa utekl se zbožím v hodnotě 600 000 korun.

Recidivistu zadržela zásahovka

„Pachatele zadržela zásahová jednotka 4. března v Bronzové ulici v Praze 5, protože existovala obava, že u sebe měl zbraň. Loupeží se tento recidivista dopustil v poslední době hned dvakrát. V říjnu a v listopadu. Navíc teprve před několika měsíci opustil věznici, kde pykal právě za loupeže,“ doplnil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Polední loupež se stala těsně před zavírací dobou v Praze 9 v ulici Pod Pekárnami. Pachatele z Gruzie, kteří prodavačku spoutali a vyrabovali prodejní pult i trezor, byli pro vyšetřovatele dlouho velkou záhadou. Na stovce prodejních plat si odnesli šperky v hodnotě 5,5 miliónu korun.

„Muži užívali celkem čtyři falešné identity, díky tomu bylo velmi obtížné je vypátrat. Při domovní prohlídce v Kladně a v Praze 2 jsme našli řadu falešných dokladů i zboží z loupeže,“ dodal Zábrodský s tím, že stejně jako předchozí recidivista nyní cizinci sedí ve vazbě. Pachatelům těchto loupežných přepadení hrozí dvanáctileté až patnáctileté vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám