Hlavní obsah

Zaostalý mladík dva roky zaměstnával policii fantazírováním i požáry

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Loupeže, rvačku, ale i uložení výbušniny oznamoval přes dva roky 25letý muž, když byl pod vlivem alkoholu. Mezi jeho další prohřešky patří výtržnosti a založení dvou požárů. Muž zaměstnal policisty v nejméně 11 případech, které byly většinou vymyšlené. A tak místo toho, aby se policisté zabývali skutečnými oznámeními, museli prověřovat výmysly opilého mladíka, který je podle psychiatrů mentálně zaostalý.

Převoz chronického oznamovateleVideo: Policie ČR

 
Článek

Na mladého muže z Prahy policisté jen tak nezapomenou. Teprve nedávno odložili případ loupeže, při které ho měl neznámý pachatel s pistolí přepadnout a požadovat peníze. Stejně si vymyslel loupež také v prosinci 2010, kdy měl dostat pěstí. Přiznal se až u výslechu a dodal, že se bál zneužití odcizené SIM karty. Další loupež si vymyslel také v roce 2011.

Chronický oznamovatel ale policisty obtěžoval dále. „V červenci 2011 například oznámil, že byl okradený ve Vysočanech, v říjnu stejného roku ležel silně opilý na zemi v parku Parukářka nebo zcela nahý pobíhal u Počernického rybníka. Muž je častým konzumentem alkoholu a ve stavech vysoké opilosti si vymýšlí různé historky, oznamuje na policii události a je velmi agresivní,“ popsala mluvčí pražské policie Jana Rösslerová.

Foto: Policie ČR

Zapálené kontejnery a chodba domu

Kriminalisté v průběhu vyšetřování také zjistili, že zapálil odpadkový koš a další požár kontejneru založil v domě, kde bydlel. Plameny však zachvátily i chodbu a celková škoda se vyšplhala na 160 tisíc korun. Policisté muže zadrželi a obvinili z trestného činu výtržnictví a poškození cizí věci.

Mladík je mentálně retardovaný

Znalecký posudek z psychiatrie ukázal, že mladík je částečně mentálně retardovanou osobu, která je však svéprávná, schopná rozeznat protiprávní jednání, nicméně u právních úkonů by měl být přítomen jeho opatrovník. Mladík byl proto propuštěn na svobodu.

Ve své oblíbené činnosti ale pokračoval a 26. listopadu nahlásil uložení bomby v nákupním centru na Skalce. Oznamovatel byl ale nedaleko místa zadržen a dechová zkouška byla znovu pozitivní. Mladík nadýchal přes dvě promile.

„V dostupných evidencích vyšetřovatelé zjistili, že ačkoliv nebyl v minulosti soudně trestaný, několik týdnů předtím řešili kolegové jeho smyšlené oznámení na tísňové lince. Muž totiž nahlásil rvačku 13 osob ozbrojených střelnými zbraněmi, které se ukázalo jako nepravdivé,“ uvedla mluvčí policie.

Poslední oznámení si vymyslel v prosinci, kdy ho měl přepadnout pachatel na Zličíně. Toho dokonce na místě označil. Záhy se opět přiznal, že si vše vymyslel. Kriminalisté ho proto obvinili z trestného činu křivého obvinění a šíření poplašné zprávy za ohlášení výbušniny. Mladý muž je vyšetřován na svobodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám