Hlavní obsah

Ránou pěstí zavinil smrt důchodce, dostal pět let

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na pět let do věznice s ostrahou poslal v pondělí Vrchní soud (VS) v Olomouci Martina Beneše (33) za to, že pěstí udeřil důchodce (65), který později v souvislosti s tímto útokem v nemocnici zemřel. Beneš zároveň musí zaplatit pozůstalým a zdravotní pojišťovně zhruba 1,7 miliónu korun.

Foto: Petr Marek, Právo

Martin Beneš u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Nešťastná událost se stala předloni 19. ledna dopoledne v Olomouci. Beneš se domníval, že senior, který tehdy šel kolem jeho zaparkovaného vozidla, taškou s nákupem auto poškodil. V důsledku toho se oba muži začali hádat, obžalovaný staršího razantně udeřil pěstí do obličeje, čímž jej srazil na zem.

Poškozený se při tom udeřil hlavou o tvrdý povrch komunikace, utrpěl vážná poranění hlavy a upadl do kómatu. V průběhu jeho hospitalizace nastaly komplikace a 11. prosince téhož roku zemřel.

Překvalifikování nebo nižší trest

Beneš se u VS domáhal překvalifikování jeho jednání z ublížení na zdraví na ublížení na zdraví s nedbalostním způsobením těžké újmy na zdraví a v důsledku toho podmíněného trestu. Pokud by VS zůstal u původní právní kvalifikace, navrhoval snížení trestu pod spodní hranici zákonné sazby a zařazení do mírnějšího typu věznice s dozorem.

Chci znovu vyjádřit lítost. Netušil jsem, co se může stát.
Odsouzený

Svého jednání litoval a rovněž se k němu doznal. Hájil se tím, že za smrtelný následek napadeného neodpovídá. Nemohl prý předvídat ani se domýšlet, že jednou ránou pěstí mohl důchodci způsobit smrt, ani předpokládat poúrazové komplikace, na které nešťastník zemřel.

Argumentoval i tím, že není agresivní a ihned po útoku přivolal policii a záchranku. „Chci znovu vyjádřit lítost. Netušil jsem, co se může stát,“ řekl v pondělí před soudem Beneš. VS však jeho obhajobu neakceptoval. Potvrdil verdikt olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě z loňského 5. prosince, proti kterému se obžalovaný odvolal.

„Krajský soud všechny důkazy vyhodnotil správně. Trest je zákonný, ale protože sazba činí pět až deset let, mohl být spíše přísnější. Chybí však odvolání státního zástupce,“ vysvětlil mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Výběr článků

Načítám