Hlavní obsah

Mistr Francie v kung-fu s komplici ukradl milión z domu v Karviné

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Na lavici obžalovaných u Krajského soudu v Ostravě v pondělí usedla dvojice Francouzů, kteří předloni těsně před Vánoci ukořistili milión korun v luxusním rodinném domě v Karviné-Ráji. Na místě činu je překvapila obyvatelka domu, kterou spoutali a zavřeli do spíže. Způsobili jí takové trauma, že se musí léčit u psychiatra.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta přivádí obžalované do jednací síně.

Článek

Policie byla v tomto případě úspěšná, zločin záhy objasnila a obvinila z něj René Hasslera a také Idira Nezgera, který je mimo jiné mistrem Francie v bojovém umění kung-fu. Třetím obžalovaným je Rodouan Chasseraye, který se ovšem skrývá a je souzen jako uprchlý.

Strůjcem zločinu je podle kriminalistů pětadvacetiletý René Hassler, který v minulosti dům v Karviné navštívil. Přátelil se totiž s příbuznou jeho majitele. Proto dobře věděl, že majitel si žije nad poměry, a předpokládal, že zde má v trezorech uloženy peníze. Opatřil si duplikát klíče a se svým záměrem seznámil další dva komplice.

Když se dozvěděl, že majitel domu pobývá v zahraničí, rozhodl se dům vykrást. S dalšími dvěma kamarády se tam vloupal 22. prosince. Nejprve z trezoru v garáži ukradli 500 nábojů do revolveru a 100 euro, poté našli druhý trezor v ložnici domu. Když se do něj snažili dostat pomocí vrtačky, všimli si, že se k domu nečekaně blíží přítelkyně majitele.

Dveře prorazila žehličkou

„S vědomím toho, že dosud nedosáhli očekávaného zisku, se rozhodli, že ženu zpacifikují. Když vstoupila dovnitř, hned se na ni vrhli. Povalili ji na zem, spoutali jí ruce lepicí páskou a položili před ni věrohodnou maketu střelné zbraně. V komoře s uskladněnými potravinami jí spoutali nohy, páskou přelepili ústa, uzamkli ji a dveře zablokovali lednicí,“ tvrdí obžaloba.

Zároveň jí sebrali klíč od trezoru, který odemkli a sebrali z něj 800 tisíc korun a další bankovky cizích měn. Pak z místa činu utekli. „Ženě se kolem poledne podařilo zbavit se pout, žehličkou prorazit otvor do dveří, odsunout ledničku a následně přivolat policii,“ píše se v obžalobě.

Policie Hasslera zatkla po několika měsících, jeho komplic byl zadržen později ve Francii. Po třetím pachateli policie dosud pátrá. Peníze stačili obžalovaní utratit. Oba muži se ke zločinu přiznali a majiteli domu už uhradili asi třetinu škody. „Omlouvám se za to, co jsem udělal,“ řekl Nezger u soudu.

Hlavní líčení bude v dalších dnech pokračovat výslechy svědků a soudních znalců. Není jasné, zda bude rozsudek vyhlášen ještě v tomto týdnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám