Hlavní obsah

Pár kradl auta na zakázku, ostravští policisté ho chytili i s překupníkem

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrt roku pátrali ostravští kriminalisté po zlodějích osobních aut. Počátkem března nakonec zadrželi trojici, dva muže ve věku 36 a 37 let a 22letou ženu. Zloději mají na svědomí tři desítky ztracených aut nejen v Ostravě, ale i na Karvinsku, Frýdecko-Místecku a Novojičínsku.

Foto: Policie ČR

Trojice se živila prodáváním dílů z ukradených aut.

Článek

Policisté spolu se specializovanou jednotkou chytili trojici zlodějů ve čtvrtek 7. března v 6:15 v Ostravě. „Podezřelí se nacházeli ve vozidle, k zadržení došlo bezprostředně po spáchání činu,“ sdělila ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Staršího muže, který ukradl nebo se pokusil ukrást auto ve 24 případech, už kriminalisté obvinili z přečinu poškození cizí věci a zločinu krádeže. „Auta měl odcizit takzvaně na zakázku a následně je prodat. Získané částky nebyly, vzhledem ke způsobeným škodám, příliš vysoké,“ doplnila policejní mluvčí s tím, že za odcizené vozy měl inkasovat částky od 8 do 15 tisíc korun.

Foto: Policie ČR

Trojice se živila prodáváním dílů z ukradených aut.

Zloděj, který policistům krádeže aut přiznal, kradl auta nejen v ostravských částech Bělský Les, Zábřeh, Vítkovice, Přívoz a Moravská Ostrava, ale také ve Frýdku-Místku, Havířově, Orlové-Lutyni, Novém Jičíně, Karviné či Rychvaldu. V centru jeho zájmu byly nejčastěji vozy značky Škoda, Volkswagen a Audi, v jednom případě odcizil i přívěsný vozík, na kterém byla myčka, sada talířů, sklenice, stůl s pivním chlazením a rybářské pruty. Podle Holčákové se předběžná celková škoda, kterou muž krádežemi nadělal, vyšplhala 1,950 miliónu korun.

Oba muži ve vazbě

Ženu, která je družkou staršího ze zlodějů, obvinili policisté z krádeže, dopustit se jí měla ve 22 případech. „Měla jezdit společně s podezřelým na místa, setrvávat ve voze, kterým přijeli, přisednout do odcizeného vozu a opět společně odjet odcizeným vozem na místo prodeje,“ řekla mluvčí.

Foto: Policie ČR

Trojice se živila prodáváním dílů z ukradených aut.

Dodala, že oba muži jsou ve vazbě. Druhý ze zadržených, si totiž krádeže aut „objednával“. Zatímco páru hrozí pobyt ve vězení od dvou do osmi let, objednavatel může za mřížemi pobýt maximálně pět let.

„Vyšetřování této rozsáhlé trestné činnosti je na počátku. Kriminalisté krom výslechů zúčastněných, vyžádání různých stanovisek znalců budou také zjišťovat poškozené, kterým náleží jednotlivé zajištěné věci. Je tedy reálné, že budou zjišťovat případné další skutky a dojde k rozšíření obvinění,“ upozornila Holčáková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám