Hlavní obsah

Kuchyňskými noži brutálně zavraždili taxikáře, dostali výjimečné tresty

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Liberecký krajský soud v úterý uložil dvěma mužům, kteří před rokem v únoru brutálním způsobem zavraždili jabloneckého taxikáře, výjimečné tresty. Roman Brykner půjde do vězení na 21 let, Luboš Nigrin na 25 let. Oba se k činu přiznali. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Roman Brykner (v pruhované mikině) a Luboš Nigrin dostali výjimečné tresty

Článek

Bryknerův obhájce se proti verdiktu na místě odvolal, advokátka druhého obžalovaného i státní zástupkyně si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou. Brykner dostal o 2 roky nižší trest, než žalobkyně navrhovala.

Předsedkyně soudního senátu Eva Drahotová vysvětlila uložení výjimečných trestů tím, že oba muži zločin dopředu pečlivě plánovali, samotný útok byl brutální a vedený trýznivým způsobem.

„To není jedna bodná rána po hádce v kuchyni. Soudím násilné trestné činy už mnoho let, ale tato kauza se vymyká svojí brutalitou,“ reagovala Drahotová na závěrečné řeči obhájkyně obžalovaného Nigrina, podle které mělo vysoké množství bodnořezných ran zasazených pracovníkovi taxislužby Central Taxi naopak za cíl ukončit trápení napadeného.

Tři desítky ran

Podle soudních znalců muž utrpěl celkem 28 bodnořezných ran do oblasti obličeje, krku, hrudníku a ruky. Zemřel na následky hemoragického šoku.

Hlavou celé akce byl Nigrin, který se ocitl ve finanční nouzi kvůli exekucím a podvodu, za který byl odsouzen k podmíněnému trestu. Vyhlédli si staršího taxikáře s lepším vozem. Nigrinův kamarád Brykner s jeho plánem souhlasil.

Podle obžaloby muži vyzbrojeni kuchyňskými noži se 25. února 2012 krátce před půlnocí nechali zavézt z centra Liberce k autobazaru za sídlištěm Kunratická na okraji Liberce, kde Nigrin ze zadního sedadla začal bodat taxikáře do krku. Po chvíli křikl na Bryknera, aby mu pomohl, protože on prý ohnul nůž.

První pomoc by mu nepomohla

Brykner taxikáře bodl dvakrát, načež z auta vystoupil, jelikož se mu udělalo špatně. „Ani okamžitá lékařská pomoc by poškozenému nepomohla,“ popsala sílu útoku státní zástupkyně Petra Holznerová. Podle jejích slov se oba muži chovali racionálně, podle předchozího plánu. Když tělo mrtvého taxikáře přesunuli ze sedadla řidiče do zavazadlového prostoru, s autem odjeli po vedlejších silnicích, aby se vyhnuli kamerovému systému.

Taxikáři vzali peněženku se čtyřmi tisíci korunami. Škodu Superb nechali v odlehlé části Jablonce nad Nisou, v ulici Za Plynárnou, kde auto našli druhý den ráno policisté.

„Je mi to líto, nemělo takto dopadnout,“ řekl před vynesením rozsudku Brykner. Nigrin rovněž svého činu litoval. „Chci se omluvit rodině poškozeného za utrpení. Pokud budu ve vězení pracovat, budu jim posílat peníze,“ prohlásil v závěrečné řeči Nigrin, který ale vzápětí zpochybnil počet bodných ran, který měl taxikáři zasadit. „Bylo to pět, maximálně šest bodnutí,“ rozporoval Nigrin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám