Hlavní obsah

Za vraždu spisovatelky Monyové Nejvyšší soud potvrdil 15 let vězení

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslední možnost jak obnovit proces a popřípadě dosáhnout jiného rozsudku pro vraha známé brněnské spisovatelky Simony Monyové padla. Trest pro jejího manžela Borise Ingra platí a soudy při posuzování zločinu postupovaly zcela správně. Zamítnutí dovolání Právu potvrdil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Boris Ingr u soudu při vynesení rozsudku.

Článek

„Nejvyšší soud odmítl dovolání s tím, že soudy postupovaly správně a důkazy zhodnotily soudy zcela správně a při projednávání případu nedošlo k žádnému pochybení,“ uvedl mluvčí.

Boris Ingr svoji manželku, úspěšnou spisovatelku románů, která měla pro svoji oblibu a pracovitost přezdívku „Viewegh v sukních“, zřejmě v afektu ubodal už v srpnu předloňského roku. Žena zemřela v bolestech po šesti bodnořezných ranách, když se před tím útočníkovi bránila.

Krajský soud ho za tento čin v únoru 2012 odsoudil na 15 let do vězení. Muž, který už se svojí ženou nežil, v době vraždy ve společné domácnosti od počátku s výší trestu nesouhlasil. Opakovaně se soudce snažil přesvědčit, že trpěl ztrátou paměti a událost se mu vůbec nevybavuje. O tragédii se měl údajně dozvědět až ve vězeňské nemocnici, kam byl sám převezen s drobnými zraněními, která si způsobil při seskoku z okna. Podle znalců to byl demonstrativní pokus o sebevraždu.

Odborníci ve znaleckých posudcích uváděli, že ztráta paměti byla předstíraná a mezi hlavní důkazy patřil i fakt, že se při volání na záchrannou službu sám k činu doznal.

Soud byl mimořádný nejen popularitou oběti, jejíž některé knihy byly zpracovány i jako náměty pro televizi, ale i výší odškodného, kterou nakonec soudci přiřkli pozůstalým. Společný syn z jejich manželství a další příbuzní dostanou celkem dva a půl miliónu korun. Ingrovi nyní zbývá jen teoretická poslední možnost, a to zkusit se obrátit na Ústavní soud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám