Hlavní obsah

Chlór v karlovarském bazénu unikl kvůli lidské chybě

– Karlovy Vary

Karlovarská nemocnice už propustila domů všechny lidi, kteří se v sobotu odpoledne nadýchali v novém rekreačním centru s bazénem v Karlových Varech uniklého chlóru. Uvedla to mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Barbora Silná.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Záchranáři ošetřili 50 osob

Článek

Po úniku chlóru v bazénu převezly sanitky do nemocnice 30 lidí, většina z nich šla po ošetření domů. Dva dospělé a jedno dítě lékaři hospitalizovali. Dalších asi 50 lidí ošetřili zdravotníci přímo na místě.

Za únikem chlóru byla podle zprávy vedení KV Arény, pod níž centrum patří, lidská chyba. "Tato událost vznikla nedodržením technologických postupů ze strany zaměstnanců KV Areny. V souvislosti s tímto pochybením provede vedení KV Areny patřičná opatření, aby se již tato událost v budoucnosti neopakovala," sdělil jednatel KV Areny Roman Maleček.

Omluvil se poškozeným a slíbil jim odškodnění. Bazénové centrum se podle něj od pondělí otevře v obvyklém provozu.

Policie únik vyšetřuje

Chlór unikl v sobotu kolem 14:30. V bazénu bylo v tu dobu 133 lidí. Sanitky převezly na urgentní příjem karlovarské nemocnice 25 pacientů a dalších pět na příjem dětského oddělení. "Celkem bylo mezi pacienty 12 dospělých a 18 dětí," uvedl lékařský ředitel nemocnice Josef März.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Záchranáři ošetřili 50 osob

Událostí se zabývá i policie a situaci v bazénu šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti, uvedla v sobotu policejní mluvčí Andrea Kávová. Nebezpečná látka se podle hasičů šířila ve vnitřních prostorech bazénového centra, zejména u tobogánu.

Plynný chlor je jedovatý plyn štiplavého zápachu, který dráždí oči a dýchací orgány, způsobuje křečovitý a dráždivý kašel. Vyšší koncentrace může způsobit otok plic. Příznaky se mohou objevit i po několika desítkách hodin od nadýchání.

V krátké době to bylo podruhé, co v karlovarském bazénu unikl chlór. Při úniku v noci na 23. února byl ale bazén prázdný a nikdo nebyl ohrožen. Zásah ale i tak museli hasiči vést v protichemických oblecích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám