Hlavní obsah

Zachraňoval psa a skončil pod ledem, trénink hasičů se změnil v zásah

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Štěstí v neštěstí měl v pátek v podvečer pětačtyřicetiletý muž, který se propadl pod led na Letovickém rybníku na Blanensku. Muž se vydal se svým psem na vycházku, jenže pes utekl na zamrzlou plochu nádrže, která se pod ním prolomila. Muž neváhal a vrhl se psovi na pomoc, jenže i on skončil asi deset metrů od břehu v ledové vodě. Vše naštěstí viděli místní rybáři, kteří ihned zalarmovali hasiče.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Hasiči byli díky šťastnému řízení osudu na cvičení jen o několik set metrů dál a tak mohli rychle přispěchat na pomoc.

Článek

„V případě, že se člověk proboří ledem do mrazivé vody, jde skutečně o minuty. Proto bylo velké štěstí, že ve stejnou dobu se místní dobrovolní hasiči vraceli z výcviku na nedaleké vodní nádrži, kde nacvičovali záchranu z vody. Jednotka z Letovic dostala informaci o události v 17:21 hodin a za dvě minuty již byla na místě,“ prohlásil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Hasiči zjistili, že ve vodě je asi deset metrů od břehu muž a o dalších pět metrů dál i jeho pes.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Hasiči vytahují muže, který se propadl pod led

„Dva hasiči ihned spustili na led raft, který ještě před chvíli využili v podobné situaci, ale při výcviku. Další dva členové jednotky oběhli rybník a zahájili záchranu z opačného břehu. Muže se jim podařilo bezpečně vytáhnout a dostat na břeh. Posádka raftu zachránila psa,“ dodal Mikoška.

Muže hasiči rychle přenesli do zásahového vozu, kde mohl svléknout oblečení a trochu se zahřát, přivolaní záchranáři jej pak odvezli na pozorování do nemocnice. Hasiči se postarali i o psa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám