Hlavní obsah

Za skalpovanou studentku soud obsluhu motokárové dráhy nepotrestal

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Plzeňský okresní soud v pátek zprostil obžaloby dva muže z motokárové dráhy ve Lhotě u Plzně. Podle samosoudce Vladimíra Žáka existují pochybnosti o jejich vině v případu vážného úrazu patnáctileté studentky. Ta předloni v létě přišla o vlasy, které se jí namotaly na hnací hřídel motokáry.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Závod motokár, ilustrační foto

Článek

Podle obžaloby měli oba muži zásadně podcenit bezpečnostní opatření, když dívce s volně rozpuštěnými vlasy dovolili, aby si sedla za volant motokáry a neupozornili ji, že je to nebezpečné.

Soudce Vladimír Žák ale v pátek uvedl, že si „svědci protiřečí, pokud jde o úpravu vlasů poškozené. Výpovědi nejsou jednotné v tom, jestli je měla schované za bundou, nebo venku.“ Podle něj sice na jedné z fotografií dívka sice usedla do motokáry s vlasy venku na bundě, na poslední chvíli si ale vyměnila místo s jinou jezdkyní. „V inkriminované době před jízdou pak už není jasné, jak to s těmi vlasy vlastně bylo,“ řekl soudce Žák.

Přišla skoro o všechny vlasy   

Poškozená dívka se předloni zúčastnila školního výletu, který měla zpestřit návštěva motokárového centra. Po krátké jízdě se jí ale dlouhé vlasy zamotaly na hnací hřídel vozidla.

„Ujela jsem asi jedno kolečko. V průběhu jízdy mi najednou začala škubat hlava dozadu a motokára se zastavila. Po obličeji mi začala téct krev. Žádnou bolest jsem ale necítila. To už ke mně přiběhli ti pánové od dráhy a učitelky. Křičeli, aby někdo přinesl nůž nebo nůžky. Byl tam hrozný chaos, do toho jsem začala ječet i já,“ popisovala dívka dramatické okamžiky, které jí změnily život.

Po úrazu strávila dva a půl měsíce v nemocnici a hlavu má z 80 procent trvale bez vlasů.

S tím, že bude muset nosit celý život na hlavě šátek nebo paruku, se už vyrovnala. „Nemůžu do horka a ani se koupat. Bývám i častěji unavená a učení mi neleze do hlavy tak jako dřív. Tohle všechno mě ale tlačí dopředu, abych se ještě víc snažila, prostě s tím musím bojovat,“ pokračovala studentka gymnázia T.G. Masaryka v Plzni.

Oba obžalovaní muži podle státního zástupce Romana Šustáčka dívku s vlasy dlouhými až k hýždím pustili k jízdě, aniž by ji poučili o bezpečnostních předpisech a zkontrolovali jejich dodržování. Za těžké ublížení na zdraví jim hrozily až čtyři roky vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám