Hlavní obsah

Soud smetl žalobu na matku, která nutila dceru uklízet a učit se

Právo, Petr Kozelka
Brno

Vztahy mezi rodiči a dospívajícími dětmi bývají někdy napjaté. Ale jen málokdy se stane, aby spory ohledně uklízení, učení či pozdních příchodů domů musela řešit policie nebo dokonce soudy.

Článek

Jenže spor 47leté matky a její dnes sedmnáctileté dcery skončil až obžalobou z týrání, v níž státní zastupitelství matce mj. vyčítalo, že dceru nutila číst, uklízet a učit se. Soudkyně Městského soudu v Brně Hana Bartoňová ale ve čtvrtek matku obžaloby zprostila.

Problémy v rodině začaly po dívčiných patnáctých narozeninách. Dcera si stěžovala, že musela utírat prach a že ji matka obviňovala ze lží, krádeží drobných částek peněz nebo z pití alkoholu.

Vše pak vyvrcholilo předloni v červnu, kdy chtěla dcera odejít z bytu a matka jí v tom měla bránit. Došlo mezi nimi k potyčce, při níž matka odtáhla dceru za vlasy poté, co ji dcera kousla do ruky. Dívka následně utekla k příbuzným a vychovávat ji začala babička.

„Pochybnosti o výchově matky vznikají výhradně na psychické a citové úrovni. U matky měla vhodné podmínky z hlediska intelektuálního rozvoje a materiálního zabezpečení, nebyla však dostatečně saturována citově. Neměla ve své matce ani žádoucí identifikační vzor při tak citlivém období, jako je dospívání,“ stálo v usnesení o zahájení trestního stíhání.

„Matka mě omezeně pouští za kamarády a kamarádkami, bojí se, abych neotěhotněla, a tak mě zavedla na gynekologii a nechala mi napsat antikoncepci. Nedala mi peníze na film do kina, kam jsem chtěla jít se spolužáky. Dostala jsem za úkol přečíst pětisetstránkovou knihu a denně mě zkoušela jen proto, že jsem chtěla o víkendu s kamarády na chvíli ven,“ vypověděla dcera na sociálce podle záznamu, který má Právo k dispozici.

Matka, která nemohla dlouhé měsíce nijak ovlivňovat vývoj své dcery, byla z obžaloby zoufalá. „Odcházela ode mě třeba na víkendy k mojí matce. Nevěděla jsem, proč to tam má tak ráda, až jsem zjistila, že jí nechává přes víkend volnost, může chodit v noci ven," uvedla.

„Teď je znovu u ní rozhodnutím státu, a i když mi všichni tvrdí, jak je vzorná, tak jsme ji já i moji známí mnohokrát viděli i pozdě večer s partou špatné pověsti, jak s lahvemi alkoholu někde posedávají, kouří a podobně. Jsem bezmocná a můžu se jen dívat, jak se ničí. Ano, je problémová, hysterická, ale právě proto potřebuje pomoc odborníka a ne aby se poflakovala s partou,“ stýskala si matka.

Matka vyhledávala pomoc odborníků

„Každé dítě v pubertě může tvrdit, že mu rodiče zakazují žít podle jeho představ. Vždy je to pak otázka míry,“ prohlásil ženin obhájce Pavel Holub. Jeho argumenty uznala i soudkyně Bartoňová.

„Jednání obžalované nedosáhlo intenzity týrání, navíc už v době, která předcházela žalované období, matka vyhledávala pomoc odborníků s tím, že si s dcerou neví rady. Na druhou stranu je pravda, že používala nestandardní výchovné metody, dceru vyhazovala z bytu, byly tam vulgární nadávky,“ dodala.

Případ ale ještě není u konce, státní zástupkyně si proti verdiktu podala odvolání, případem se tak bude zabývat ještě Krajský soud v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám