Hlavní obsah

Inspekce zkoumá činnost policie předcházející tragédii ve Frenštátě

Právo, Aleš Honus
Frenštát pod Radhoštěm

Přestože nijak nelze ospravedlnit a odčinit tragické následky výbuchu, jenž v polovině února zničil panelový dům ve Frenštátě pod Radhoštěm, objevují se hlasy, zda policie nebo úřady nechybovaly svou údajnou nečinností vůči sousedským sporům, které v domě panovaly. Přítrž těmto spekulacím by mohlo učinit šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů, která činnost policie v kauze Blažek prověří na několik let nazpátek.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Zničený dům ve Frenštátě pod Radhoštěm

Článek

Názory na události, které předcházely výbuchu, jsou mezi veřejností různé. Řada lidí tvrdí, že Blažek, který byl trestně stíhán kvůli pomluvám a vandalismu, měl být již dříve od společnosti izolován. Někteří ho zase naopak označují za oběť systému - do redakcí médií dokonce neznámý autor dokonce rozesílá e-mail, v němž tvrdí, že byl Blažek k šílenému činu dohnán okolnostmi a tím, že úřady a policie se nezabývaly jeho podněty.

Informaci o tom, že inspekce se zajímá o předešlé aktivity policie, potvrdil Právu dozorový státní zástupce Michal Król. „Je pravda, že nám přišel jeden podnět, kterým se nyní v souladu se zákonem zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů. Nejde ovšem o klasické prověřování. To by bylo zahájeno až v případě, že by se zjistilo, že zde skutečně existuje podezření, že by se některý policista dopustil trestného činu,“ řekl státní zástupce.

Na tu tragédii nezapomeneme, shodli se ocenění záchranáři z FrenštátuVideo: Aleš Honus, Právo

Inspekce už dokonce oslovila radnici ve Frenštátě, která právě z toho důvodu už nechce minulé patálie s Blažkem komentovat.

„Okolnosti a události předcházející výbuchu v rozmezí 10 let šetří na základě pokynů státního zástupce Generální inspekce bezpečnostních sborů, které město Frenštát pod Radhoštěm poskytuje potřebnou součinnost. Do doby uzavření šetření nebudou poskytována oficiální vyjádření k příčinám a případným souvislostem výbuchu,“ uvedla starostka města Zdeňka Leščišinová (Naše Beskydy).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám