Hlavní obsah

Členy Toflova gangu soud viní z podpálení uherskobrodského masokombinátu

Právo, Aleš Fuksa
Zlín
Aktualizováno

Členové takzvaného Toflova gangu stanuli ve čtvrtek u zlínského krajského soudu. Dvojice Martin Raus a Tomáš Trkan se zpovídala z obecného ohrožení a krádeže. Podle obžaloby muži na objednávku vlivného podnikatele Petra Pavla Bezděkovského zapálili uherskobrodský masokombinát Filex.

Členové Toflova gangu si vyslechli rozsudekVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Bezděkovský měl rovněž stanout před soudem. V loňském roce však ve vazební věznici spáchal sebevraždu. Kromě žhářského útoku, jehož motivem měl být pojistný podvod a následné prodání lukrativních pozemků, jej totiž policisté společně s Trkanem stíhali v případu vraždy bývalého brněnského detektiva a hlavy gangu policejních vyděračů Michala Tofla. Právě kvůli údajnému podílu na vraždě Tofla je nyní Trkan ve vazbě.

Senát krajského soudu ve čtvrtek Trkanovi uložil desetiletý nepodmíněný trest. U Rause, který si již ve vězení odpykává trest za jinou trestnou činnost, soud od trestu upustil. Důvodem byla spolupráce obžalovaného na rozkrytí požáru ve Filexu, kterým vznikla majitelům masokombinátu škoda za patnáct miliónů korun.

Trkan vinu i v závěru líčení odmítal a tvrdí, že se ničeho nedopustil. Raus se v plné míře doznal a kriminalistům navíc zapálení objektu Filexu detailně popsal. Oba muži si údajně přivezli dvě stě litrů benzínu, pneumatiky, propanbutanové lahve i zápalné šňůry. Na dvě místa pak v budově přenesli počítače a veškeré dokumenty firmy a založili požár.

Toflův gang se snažil získat Filex, patřící dříve Lubomíru Frýželkovi, pod kontrolu. Brodského podnikatele vyděrači nutili i přes platební neschopnost firmy nadále objednávat dodávky masa a dalších služeb. Dodavatelům tak Frýželka, který si nyní ve vězení odpykává jiný trest za daňové podvody, postupně dlužil až sedmdesát miliónů korun.

V případě Rause je rozsudek pravomocný. Trkan se přes svého obhájce na místě odvolal. Proti rozsudku Trkana se odvolal i krajský státní zástupce Roman Kafka. Oběma mužům hrozil trest v rozmezí od osmi do patnácti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám