Hlavní obsah

Firmy se zapletly do kauzy IT zakázek, ale stíhat je nelze. Takový je zákon

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nebýt mezery v zákoně, byly by už v kauze IT zakázek ministerstva práce a sociálních věcí kromě ministerských úředníků a představitelů zainteresovaných firem zřejmě stíhány kvůli machinacím v tendrech přímo i samotné obchodní společnosti. Právu to řekl státní zástupce Zdeněk Matula, který má případ spojený se zakázkami na počítačové systémy výplaty sociálních dávek na starosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Šiška

Článek

Zákon umožňující trestní stíhání firem totiž podle něj přesně vyjmenovává trestné činy, za které je obvinění firmy přípustné, kvalifikace odpovídající této kauze – tedy trestný čin porušování předpisů o pravidlech hospodářské soutěže – v něm ale na rozdíl od jiných chybí.

„Nabízí se otázka, proč zákonodárce tento trestný čin v tom příslušném paragrafu zákona o trestní odpovědnosti právnických osob neuvedl. Zvláště když například podobný trestný čin sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky tam je,“ konstatoval Matula. A zároveň označil za vysoce pravděpodobné, že v opačném případě už by firmy zapletené do korupční kauzy stíhány byly.

Policie už v rámci tohoto případu stíhá dvanáct lidí, kteří prý v souvislosti s vyplácením sociálních dávek utvořili propracovaný korupční systém.

Místo šetření utrácení

Bývalý ministrův náměstek Vladimír Šiška podle MF Dnes spolu se dvěma nejvyššími jednateli Fujitsu Technology a členy managementu firem Vítkovice IT Solutions, Digi Trade, Skill a Techniserv uzavřeli dohodu, že obejdou povinnost vyhlásit soutěž a rozdělí si trh s výplatou dávek.

Čtyři firmy měly vyvinout na vlastní náklady nové aplikace, přes něž by se pak dávky vyplácely. „Za daného skutkového stavu, jak jsme ho vymezili ve vztahu k těm zakázkám, nemůžeme o trestní odpovědnosti těchto společností v současné době uvažovat. Nyní budeme zkoumat, zda by bylo na místě to jednání kvalifikovat jiným trestným činem,“ poznamenal k tomu žalobce.

Zároveň ale odmítl, že by trestnou činnost úředníků a představitelů firem orgány překvalifikovávaly účelově, aby tak umožnily i stíhání firem. „Museli bychom to mít skutkově podložené,“ doplnil Matula.

Firmy Digi Trade, Vítkovice IT Solutions, Techniserv a Skill si podle znaleckého posudku policie mohly v rámci systému na výplatu dávek přijít na 386 miliónů korun, což je údajně o 180 miliónů více, než by ministerstvo platilo za původních podmínek.

Tehdejší ministr Jaromír Drábek (TOP 09) přitom tvrdil, že ministerstvo mělo díky výměně starých aplikací za nové ročně ušetřit 200 miliónů korun.

Mezi stíhanými jsou kromě Šišky i další dva vysocí úředníci ministerstva sociálních věcí, ale také představitel ministerstva vnitra, který celý obchod z titulu své funkce šéfa projektů eGovernmentu posvětil.

Coby jednatel společnosti Skill je obviněn i Antonín Kočí, který je otcem poslankyně Kateřiny Kočí. Usnesení o zahájení stíhání si vyslechli také manažeři nadnárodní společnosti Fujitsu Technology Radek Sazama a Jiří Řehák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám