Hlavní obsah

Aktér karlovarské losovačky učil jiné, jak férově získat dotace

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitel společnosti Stormen Jiří Pilský, jenž je od závěru loňského roku s dalšími 14 lidmi stíhán v kauze údajně zmanipulovaných elektronických losovaček, ještě krátce před svým obviněním na seminářích placených státem přednášel o veřejných zakázkách a čerpání evropských dotací.

Článek

Byla to přitom jeho firma Stormen, kterou si Karlovy Vary před lety najaly na organizování tendru na výstavu multifunkční haly. V rámci výběrového řízení se odehrála neblaze proslulá karlovarská losovačka, která se v Česku zakrátko stala symbolem podezřelých tendrů.

Pilský přitom na seminářích projektu ministerstva pro místní rozvoj s názvem „Jak na fondy“, které od loňského ledna probíhají po celé zemi, jako lektor varoval před porušováním zákona nebo netransparentností.

Právo se již před loňskými Vánocemi ministerstva dotázalo, zda nebude spolupráce s Pilským kvůli jeho stíhání ukončena. Mluvčí úřadu Jana Jabůrková tehdy uvedla, že ministerstvo situaci řeší s dodavatelskou firmou. Nyní Právu sdělila, že Pilský jako lektor skončil.

Jako lektor už skončil

„Přestože tento lektor stále splňuje potřebnou kvalifikaci, byla s ním ukončena spolupráce tak, aby nebylo poškozeno dobré jméno zadavatele (MMR ČR) a celého projektu. Z webových stránek www.strukturalnifondy.cz byl odstraněn jeho medailónek jako lektora projektu,“ přiblížila Jabůrková.

Cílem seminářů „Jak na fondy“ je podle mluvčí poskytování informací a vzdělávání případných zájemců o dotace, aby zvládli přípravu i realizaci projektů financovaných z fondů EU. Za loňský rok se uskutečnilo 300 seminářů a zúčastnilo se jich skoro osm tisíc lidí. Kvůli velkému zájmu kurzy pokračují i v letošním prvním čtvrtletí.

Účast na seminářích je zdarma. Samotní lektoři podle Jabůrkové inkasovali odměnu do dvou tisíc korun bez DPH za hodinu „aktivního vystupování“.

Pozor na diskriminaci

Na webu je možné najít některé z prezentací ze seminářů, které nesou i Pilského jméno. Některé body v nich obsažené přitom v kontextu jeho obvinění z účasti na rozsáhlém manipulování výběrových řízení vyznívají až paradoxně.

Ve zmíněných prezentacích se totiž opakovaně zdůrazňuje, že je při výběrových řízeních třeba dodržet zásady transparentnosti, nediskriminace a rovného zacházení.

Mezi nejčastější chyby při tendrech autoři včetně Pilského mimo jiné zařadili: „Záměrné ovlivňování průběhu veřejné zakázky (pletichy při veřejné zakázce, poškozování finančních zájmů EU, sjednání výhody při veřejné zakázce – trestní zákoník!).“

S policií prý spolupracuje

O obvinění 15 lidí v kauze losovaček informovala policie loni v prosinci. Stíhaní měli v roce 2011 zmanipulovat celkem 11 tendrů v obcích a krajích, podezření však měla policie i u dalších 31 zakázek.

Trik měl spočívat v tom, že při omezování počtu zájemců o zakázku speciálně upravený počítač „náhodně“ losoval předem vybrané firmy.

Pilský se podle neoficiálních zpráv po svém obvinění rozhodl s policií spolupracovat, rozsáhle vypovídal o zmanipulovaných tendrech a získal status spolupracujícího obviněného. Kvůli tomu může dostat výrazně nižší trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám