Hlavní obsah

Žalobce uspěl s odvoláním proti zproštění viny náměstka plzeňského primátora

Právo, pab, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Plzeňský okresní soud bude muset znovu projednat obžalobu náměstka primátora města Petra Runda (ODS), stíhaného pro krádež. Státní zástupce totiž uspěl s odvoláním proti zprošťujícímu rozsudku z loňského listopadu.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Náměstek plzeňského primátora Petr Rund na jednání zastupitelstva

Článek

„Na základě odvolání státního zástupce jsme zrušili rozsudek okresního soudu, a to z důvodu procesních chyb. Spis jsme vrátili zpět okresnímu soudu, aby ve věci znovu jednal a rozhodl,“ řekla Právu mluvčí Krajského soudu v Plzni Alexandra Vaňková.

Podle informací Práva se odvolacímu soudu například nelíbilo, že okresní soud konal hlavní líčení bez obviněného Runda, byť o to sám požádal. Má ho proto znovu předvolat, pokusit se jej vyslechnout a případně provést konfrontaci s hlavními svědky, a to tváří v tvář. Odvolací soud dal také za pravdu žalobci, podle kterého okresní soud nebral zcela v potaz výpověď poškozeného.

Rund čelí obvinění, že před více než rokem měl sebrat fotoaparát občanskému aktivistovi Jakubu Jahlovi, který se svým kamarádem Václavem Raisem postával před plzeňskou radnicí a rozdával letáky.

Jsem rád, že se pravda ukázala. Šlo o nesmysl a vykonstruovanou věc, kterou provázela řada účelovostí.
Petr Rund

V nich upozorňovali na blog, v němž Rais nelichotivě popisoval stáž v Rundově kanceláři. Procházející náměstek Raise nejprve odvedl do své kanceláře, kde mu údajně vyhrožoval a nutil ho, aby blog smazal. Když potom oba vyšli z radnice, Rund podle obžaloby vytrhl z ruky foťák Jahlovi, který se ho snažil natáčet. „Řekl, že fotoaparát vrátí na konci školního roku. A pak že si pro něj máme přijít příští den,“ prohlásil před soudem Rais.

Poté oba aktivisté na náměstka podali trestní oznámení. Rund ale vše od začátku popíral.

„Soud dospěl k závěru, že nemůže jednoznačně určit, zda se skutek stal. Má o tom značné pochyby,“ uvedla samosoudkyně Bohdana Kučerová. Podle ní není Jahl příliš důvěryhodný. „Razil heslo: ‘Odstraňte všemi způsoby zkorumpované politiky‘. Je otázka, kam až byl schopen zajít,“ poznamenala Kučerová.

Rund k soudnímu jednání nechodil, za sebe poslal advokáta. Po zprošťujícím rozsudku Právu řekl: „Jsem rád, že se pravda ukázala. Šlo o nesmysl a vykonstruovanou věc, kterou provázela řada účelovostí.“ Kauzu bere jako útok na svoji osobu. „Mám indicie, že aktivisté byli jen nastrčenými figurkami,“ prohlásil Rund.

Reklama

Výběr článků

Načítám