Hlavní obsah

Zpěvák Blythe vyzval k soucitu s rodinou zemřelého mladíka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Americký zpěvák Randy Blythe, kterého pražský městský soud v úterý zprostil obžaloby z usmrcení fanouška při koncertu, vyzval na internetu k soucitu s rodinou zemřelého mladíka. Zároveň poděkoval lidem za podporu při projednání jeho případu. Blythe to napsal na sociální síti Instagram, na níž se k soudu pravidelně vyjadřoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Americký zpěvák David Randall Blythe u Městského soudu v Praze.

Článek

"Byl jsem shledán nevinným a zproštěn obvinění. Jsem volný.... Prosím pamatujte na rodinu Daniela ve svých myšlenkách a modlitbách v tomto těžkém období. Přeji jim hlavně klid. Děkuji vám za podporu - Randy," napsal na svém účtu dvaačtyřicetiletý Blythe.

Zprošťujícím rozsudkem se kromě českých médií zabývaly zahraniční noviny a weby, které se věnují hudbě. Blythova metalová kapela Lamb of God patří ve svém žánru k velmi uznávaným a od svého založení v roce 1990 odehrála po světě tisíce koncertů.

Například americký časopis Rolling Stone měl svého zpravodaje v soudní síni. Ve svém textu uvedl, že podle něj bylo nejdůležitější tvrzení znalce v oboru biomechaniky. Expert se zabýval okolnostmi smrtelného zranění mladíka a uvedl, že se musel z pódia sám odrazit, aby dopadl za první řadu diváků. Státní zástupce jeho posudek zpochybňoval a označil jej za zmanipulovaný ve prospěch obhajoby, což advokáti odmítli.

Je to velmi smutný případ a ne něco, kvůli čemu se rozčilovat na lidi, které neznáte. Já na Čechy vůbec vztek nemám.
Randy Blythe

Blythovi blahopřáli jeho fanoušci na sociálních sítích a v diskuzích pod články. Zároveň ale zdůrazňovali téma bezpečnosti na koncertech. "Je velmi zlé, že mladík zemřel. Je to poučení, že na pódium se nemá lézt," napsal jeden ze čtenářů pod článkem na webu Rolling Stone.

Blythe hlavní líčení nekomentoval a bavil se pouze s rodinou a advokáty. Rozepisoval se ale na Instagramu, kde již dříve popisoval své toulky Prahou. Také nabádal své fanoušky, aby kvůli procesu nenapadali Českou republiku. "Je to velmi smutný případ a ne něco, kvůli čemu se rozčilovat na lidi, které neznáte. Já na Čechy vůbec vztek nemám," napsal v únoru.

Peníze dostane zpět

Obvinění hudebníka se týká koncertu v pražském klubu Abaton na konci května 2010. Blythe podle policie tehdy shodil při vystoupení z pódia mladíka, který později zemřel na následky zranění hlavy. Blythe u soudu připustil, že poté, co se lidé snažili opakovaně dostat na pódium a jeden z nich také údajně hudebníky obtěžoval, do jednoho z fanoušků strčil. Mladík podle něj spadl do publika, ale pak se zvedal ze země a diváci zpěvákovi signalizovali, že fanoušek je v pořádku.

Blythovi hrozilo podle zákoníku až deset let vězení, žalobce navrhoval pětiletý trest. Pražský městský soud Blytha nakonec v úterý zprostil obžaloby - podle soudce Tomáše Kubovce mladíka nestrčil dolů z pódia. Kubovec také zdůraznil, že podle soudu je za tragédii trestně zodpovědný organizátor koncertu a částečně ochranka, kteří nezajistili bezpečnost na akci.

Součástí verdiktu je také vrácení osmimiliónové kauce, kterou Blythe loni zaplatil, aby se dostal z vazby poté, co jej policie v Praze zadržela. Žalobce sice uvedl, že proti tomu podá stížnost, podle soudu to ale nemá odkladný účinek a není nutné peníze v této situaci zadržovat na justičním účtu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám