Hlavní obsah

Pirátovi silnic, který brutálně zbil autobusáka, soud trest už více nezmírnil

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Snaha o zmírnění trestu skončila pro osmatřicetiletého Reného Chalupníka až u Nejvyššího soudu (NS). Muž, který před dvěma lety zbil v Domažlicích řidiče autobusu kvůli předchozímu banálnímu konfliktu, dostal původně 6 let natvrdo. Odvolací soud mu trest zmírnil na 4 roky, NS už ale další zmírnění trestu nepřipustil a Chalupníkovo dovolání odmítl, jak Právu ve středu potvrdil mluvčí soudu Petr Knötig.

Foto: Patrik Biskup, Právo

René Chalupník u soudu

Článek

K napadení došlo na autobusovém nádraží v Domažlicích. Chalupník tam řidiče bez varování napadl a pěstí ho uhodil do obličeje s takovou intenzitou, že napadený upadl na zem, kde ho agresor ještě jednou silně udeřil do obličeje. Ani to Chalupníkovi nestačilo, řidiči vzal ještě jeho mobil a mrštil jím o silnici.

To všechno kvůli tomu, že krátce předtím chtěl Chalupník autobus předjet v místě, kde to bylo zakázané, z jízdy autobusu měl dojem, že ho schválně nechce pustit před sebe, a při snaze o předjíždění mělo dokonce dojít k nepatrnému kontaktu mezi oběma vozy. Chalupník pak za autobusem dojel až na konečnou a tam řidiče zbil.

Napadený autobusák po bezohledném napadení utrpěl těžké poškození oka, agresivní řidič, který dříve působil i jako ochranka americké ambasády v Praze, ho praštil takovou silou, že mu zlomil jařmový oblouk. V nemocnici napadený dokonce upadl po krvácení do mozku do kómatu, ze kterého se probral až po několika týdnech. Zdravotní problémy má přitom dodneška.

Část mozku poškozenému nefunguje

„Je zřejmé, že zranění zanechá trvalé následky spočívající nejméně v tom, že část mozku v místě pohmoždění a krvácení je již trvale vyřazena a celý mozek postihla mírná atrofie – zmenšení, a současně, že došlo k poškození zraku, a to porušením funkce hybnosti levého oka a vzniku dvojitého vidění – diplopii, která má za následek nemožnost řídit motorové vozidlo, potíže při chůzi ze schodů, přecházení obrubníku, udržení rovnováhy,“ konstatoval Knötig.

Chalupník ve svém dovolání tvrdil, že nelze vycházet jen z toho, jaká zranění napadený utržil. On i napadený jsou prý podobné tělesné konstituce, a tak nemohl tušit, že jeho útok bude mít tak dalekosáhlé důsledky. Takovou argumentaci ale soudci odmítli s tím, že dovolání je zjevně neopodstatněné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám