Hlavní obsah

Na tu tragédii nezapomeneme, shodli se ocenění záchranáři z Frenštátu

Právo, Pavel Karban
Frenštát pod Radhoštěm

„Lidi řvali, že tam jsou děti, že máme pro ně jít.“ Tak vzpomíná na frenštátskou tragédii, při které zemřelo šest lidí, dobrovolný hasič Martin Horák. Ten je jedním z pěti mužů, které právě za zásah ve Frenštátě pod Radhoštěm ve středu ocenil Moravskoslezský kraj stříbrnou pamětní medailí, čestným uznáním a 10 tisíci korunami.

Na tu tragédii nezapomeneme, shodli se ocenění záchranáři z FrenštátuVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

„Popsat se to nedá, bylo to něco neskutečného. Nahlášeno jsme to měli jako požár domu, nikoho nenapadlo, že to bude takový extrém, takový „atentát“,“ vzpomínal Horák, který coby hasič jezdí k zásahům už 20 let.

K domu č. 39 v ulici 6. května dorazil mezi prvními. „Levá strana domu hořela. Část jednotky začala evakuovat lidi pomocí žebříku zvenčí, ale do té levé strany domu se muselo jít vnitřkem. Šli jsme tam, ale museli jsme odejít. Ze sklepa a bytu toho Blažka šly výbuchy a velitel zásahu rozhodl o návratu, aby se to na nás nesesypalo,“ popsal s tím, že strach v tu chvíli necítil. „Určitý respekt ano, ale na strach člověk v takovou chvíli nemá ani čas myslet.“

Kromě Horáka ocenilo vedení kraje také jeho kolegu Jana Cvernu, který se zranil při jedné z explozí a musel být hospitalizován ve Fakultní nemocnici Ostrava. Pamětní list, medaili a finanční dar dostali i profesionální hasiči ze stanice Ostrava-Zábřeh Ján Tóth, záchranář Petr Blabla a policista Petr Albrecht.

Foto: Aleš Honus, Právo

Oceněný dobrovolný hasič Martin Horák

Právě on bude mít místo tragédie stále před očima, bydlí totiž v těsném sousedství vybuchlého domu. „V noci se ozvala ohlušující rána, myslel jsem, že mi doma vybuchl kotel. Potom jsem vyhlédl z okna ven a soused, který zrovna uklízel sníh a povalila ho tlaková vlna, už křičel: Volejte policii, záchranku. Popadl jsem první boty, co mi přišly pod ruku, oblečení a vyběhl jsem ven a byl to nehezký pohled. Lidi volali z oken, snažili se dostat přes balkóny, křičeli o pomoc, plameny, hluk,“ řekl a dodal, že sám se s kolegou snažil dostat do hořícího domu, aby pomohl lidem ven.

Foto: Aleš Honus, Právo

Policista Petr Albrecht

„Byl tam ale takový žár a černý dým, že to nešlo,“ poznamenal a dodal, že to připomínalo apokalypsu. „Zapomenout se na to nedá a myslím, že na to nikdy nikdo nezapomene. Člověk se k tomu bude vracet i za 20 let. Stejně jako na ty lidi. Jejich tváře nevymizí,“ povzdechl si Albrecht.

Tragédie se stala v neděli 17. února časně ráno. Zahynulo šest lidí včetně pravděpodobného atentátníka. Sedmapadesátiletý Antonín Blažek měl podle sousedů i policejní verze pustit ve sklepě domu plyn a pak jej na několika místech podpálit. Dva lidé z 11 zraněných stále bojují o život v ostravské fakultní nemocnici. Neštěstí vyvolalo velkou vlnu solidarity po celé ČR, na kontě veřejné sbírky se už sešlo více než 15 miliónů korun. O rozdělení všech peněz postiženým rodinám rozhodnou zastupitelé Frenštátu ve středu 20. března.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám