Hlavní obsah

Od Klause bych už jmenování soudcem nevzal, tvrdí někdejší soudní čekatel Petr Langer

Právo, Radim Vaculík

Petr Langer byl jedním z 34 justičních čekatelů, které v roce 2005 odmítl prezident Václav Klaus jmenovat soudci. Langer se taláru nedočkal, a to ani přesto, že soud konstatoval, že hlava státu nemůže jmenování bezdůvodně protahovat. V rozhovoru pro Právo nyní Langer řekl, že do rukou Klause by soudcovký slib skládat nechtěl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Váš případ je jedním z bodů nynější ústavní žaloby senátorů na prezidenta Václava Klause, který i přes rozsudky pražského městského i Nejvyššího správního soudu dodnes nerozhodl o vašem jmenování soudcem. Co říkáte na to, že jste jedním z důvodů této žaloby?

Ani jsem si nemyslel, že se v Senátu najde taková síla, která by takovou žalobu prosadila. Docela mě to mile překvapilo. Ke své kauze se nechci nijak vyjadřovat, protože můj pohled by byl subjektivní.

Ale k ostatním bodům té žaloby si myslím, že pokud by se nejednalo o nějaké velezrádné jednání, tak určitě ta rozhodnutí prezidenta byla za hranou ústavy. I když si řada právníků myslí, že tomu tak není, Senát podle mě splnil podmínku ochrany ústavnosti.

Překvapilo vás to, že do žaloby proti prezidentovi použili i váš případ?

Když už podávali žalobu za velezradu, tak byť je zde odstup několika let, po pravdě mě tento bod nepřekvapil, protože nerespektování soudní moci a rozhodnutí Nejvyššího správního soudu nejvyšším ústavním činitelem ve státě asi nevrhá dobré světlo.

Jak přesně dopadl případ vašeho sporu s prezidentem?

Byl jsem navržen na jmenování, ale prezident nijak nerozhodl. Nejvyšší správní soud mu pak nařídil, aby v šestiměsíční lhůtě rozhodl o mém jmenování, a to buď tak, že mě jmenuje, anebo tak, že mě nejmenuje a uvede zákonné důvody pro takové rozhodnutí. On ale nerozhodl vůbec, ani o tom, že mě nejmenuje.

Chápu to správně, že návrh na vaše jmenování tak fakticky dodnes leží na Pražském hradě?

Ano, je to tak. Byl podán v roce 2005, takže pan prezident má prodlení osm let.

Pokud by se Václav Klaus rozhodl vás ještě před koncem svého funkčního období jmenovat, jak byste se zachoval?

Kdyby mě chtěl jmenovat Václav Klaus, do jeho rukou bych soudcovský slib skládat tedy nechtěl.

Kdyby vás chtěl ale jmenovat Miloš Zeman, přijal byste to?

Uvažoval bych o tom. Musel bych to fakt ještě zvážit, nynější situace už je někde jinde. Mám již několik let rozjetou advokátní kancelář, řadu klientů, různé povinnosti. Rozhodně to není tak, že bych na to automaticky kývl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám