Hlavní obsah

Soud metalového zpěváka Blytha osvobodil, je nevinen

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud zprostil v úterý amerického zpěváka Randyho Blytha obžaloby. Metalistovi hrozilo původně až desetileté vězení za to, že v roce 2010 shodil na koncertě kapely Lamb of God fanouška z pódia. Mladík později zemřel.

Soud osvobodil amerického zpěváka BlythaVideo: Novinky

 
Článek

Podle soudu není žalovaný skutek trestným činem, s nároky na odškodnění odkázal soud na civilní řízení. Státní zástupce se proti rozsudku odvolal a podal stížnost proti vrácení kauce, Blythe se práva na odvolání vzdal. Žalobce pro Blytha navrhoval pětileté vězení.

„Máme za prokázané, že obžalovaný poškozeného z pódia shodil,“ uvedl předseda senátu Tomáš Kubovec. Zdůraznil ale, že zpěvák, který trpí oční vadou, mohl mladíka skutečně považovat za jiného fanouška, který zábrany už předtím několikrát překonal. Největší vinu na neštěstí nesou podle soudu pořadatelé a ochranka klubu Abaton.

„Došlo k závažnému pochybení ze strany organizátora koncertu, který nedodržel podmínky smlouvy se skupinou,“ prohlásil Kubovec. „Bohužel v České republice byla tato smlouva asi cárem papíru,“ pohoršil se nad tím, že pořadatel nedodržel podmínky, ke kterým se předtím smluvně zavázal.

Trestně právní odpovědnost jsme u obžalovaného neshledali. Shledali jsme však morální odpovědnost.
Soudce

„Zábrany měly být umístěny 1,5 metru od pódia a mezi nimi a pódiem se měla pohybovat ochranka,“ podotkl soudce. Z průběhu řízení přitom vyplynulo, že bariéry stály jen zhruba 30 centimetrů od jeviště.

Soud podle Kubovce zvažoval, zda se Blythe nemohl žalovaného činu dopustit z nepřímého úmyslu nebo z nedbalosti. To by však údajně musel porušit zvláštní povinnost uloženou mu zákonem.

„Trestně právní odpovědnost jsme u obžalovaného neshledali. Shledali jsme však morální odpovědnost. Zemřel mladý, ničím se neprovinivší člověk,“ dodal Kubovec. Blythovi vytkl, že se doposud nesetkal s pozůstalou rodinou.

Soud rozhodl také o navrácení osmimiliónové kauce do rukou zpěváka. Až doposud se choval disciplinovaně a k soudu se dostavoval. Proto není podle soudců důvod peníze dále zadržovat, ačkoli případ po odvolání žalobce bude ještě projednávat Vrchní soud v Praze.

Podle znalce mladík musel skákat

U soudu v úterý vypovídal znalec, který tvrdil, že poškozený 19letý mladík, který podle obžaloby zemřel poté, co ho Blythe shodil z pódia, se nemohl při pádu přetočit o 180 stupňů, a pokud by padal popředu, nemohl by dopadnout na týl hlavy.

Dále uvedl, že pokud mladík přeletěl přes první řadu diváků, nemohl být jen strčen, ale musel aktivně skákat.

Posudek očividně rozčílil žalobce Vladimíra Mužíka. Podle něj znalec zcela pominul jak reálné podmínky na místě činu, tak i některé svědecké výpovědi, podle nichž mladík od počátku letěl po zádech.

Soudce Tomáš Kubovec dal žalobci v jeho výhradách za pravdu, i když ho v průběhu jednání několikrát krotil. „Važte slova, pane státní zástupce,“ reagoval na jeho repliku, že znalec zohlednil jen výpovědi svědčící ve prospěch obhajoby.

Státní zástupce navrhl pět let vězení

Zmocněnec rodiny a zároveň strýc poškozeného chlapce apeloval na svědomí Blytha. Rodina u soudu uplatňuje náhradu škody ve výši 10 miliónů korun. „Nejsem tu, abych obhajoval tu částku, žádné peníze nám ho nenahradí,“ uvedl strýc. Jeho sestra, matka oběti, se prý dodnes léčí na psychiatrii a nemůže pracovat.

Podle státního zástupce musel Blythe vědět, že může mladíka sražením z pódia zabít. „I dítě v mateřské školce ví, že pád z výšky je nebezpečný,“ uvedl Mužík.

Naopak poškozený mladík zpěváka nijak nenapadal ani neohrožoval. „Šel na své idoly, na muzikanty, které miloval. Životem zaplatil za jedinou anglickou větu, kterou si špatně vyložil,“ dodal žalobce. Fanoušek totiž, stejně jako někteří jeho kamarádi, pochopil špatně zpěvákova slova a domníval se, že je Blythe zve na pódium.

Budu-li odsouzen, přijmu to jako muž. Budu-li osvobozen, přijmeme taková bezpečnostní opatření, aby se na našich koncertech už nikdy nic podobného nestalo.
Randy Blythe

Podle obhájce Tomáše Hřivny selhala v první řadě pořadatelská služba. „Kdyby dělali, co měli, lidé by se na pódium nedostali a my bychom tu vůbec nestáli,“ prohlásil Hřivna. Kapela si prý přítomnost diváků na pódium nikdy nepřála. Blythe je podle něj nevinný, žádal zproštění obžaloby.

Blythe označil v závěrečné řeči smrt fanouška za tragický incident. „Kdybych cítil, že jsem vinen, sám bych se doznal,“ prohlásil zpěvák. Poškozeného mladíka prý považoval za jiného fanouška, který na pódium lezl opakovaně, a sám se prý cítil ohrožen. „Stále věřím, že jsem jednal rozumně, abych ochránil sebe, skupinu, naše náčiní i publikum,“ uvedl Blythe s tím, že mladíka jen odstrčil.

„Budu-li odsouzen, přijmu to jako muž. Budu-li osvobozen, přijmeme taková bezpečnostní opatření, aby se na našich koncertech už nikdy nic podobného nestalo,“ dodal Blythe.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám