Hlavní obsah

Gang vykrádal zlatnictví a směnárny, trezor jako důkaz potápěči vytáhli z Vltavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie odhalila skupinu lidí, kterou podezírá z vloupání především do zlatnictví, směnáren a zastaváren. Způsobila škodu převyšující 14 miliónů korun. Kriminalisté zadrželi minulý týden celkem pět lidí, tři z nich obvinili a soud je poslal do vazby. V jednom z případů museli důkaz - vykradený trezor - tahat potápěči z Vltavy.

Policie dopadla zloděje klenotůVideo: Policie ČR

 
Článek

Policisté dokumentují 14 vloupání, která se odehrála loni na několika místech v Česku. Vyšetřovatelé ale mají podezření, že skupina působila také na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a Chorvatsku. Tři obvinění jsou ze Slovenska, uvedl ředitel vyšetřovatelů z policejního prezidia Milan Pospíšek. Vyšetřování bylo podle policie velmi složité.

Na každé vloupání se její členové pečlivě připravovali, používali skryté kamery a sledovali pohyb policistů v okolí. Systém byl Pospíška velmi propracovaný, získávali informace o zabezpečení obchodů kódy například pomocí skrytých kamer a vyráběli si klíče. Do provozoven se prý dostávali většinou při polední pauze nebo v noci.

Foto: Policie ČR

Nářadí, které zloději používali

Důkladně také mapovali pohyb policejních hlídek a byli velmi trpěliví. Pro jejich působení je podle policistů typické profesionální pozorování.

Trezor hodili do Vltavy

Zloději se mimo jiné vloupali také do jedné cestovní kanceláře v Praze 1, kde odvezli v tašce trezor, protože se jim ho na místě nepodařilo otevřít. Když si obsah z trezoru „vyzvedli“, zametli za sebou stopy tak, že trezor hodili do Vltavy. Policisté ho pak našli pod mostem Barikádníků, odkud ho vylovili potápěči. Škoda v tomto případě byla vyčíslena na 100 tisíc korun.

Foto: Policie ČR

Nářadí, které zloději používali

Jejich poslední akcí bylo vloupání do směnárny v Jindřichově Hradci, po něm byli zadrženi zásahovou jednotkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám