Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat Ratha a spol., spis zaplnil celou kancelář

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Detektivové protikorupční policie (ÚOKFK) navrhli v pátek po desetiměsíčním vyšetřování obžalovat jedenáct obviněných v korupční kauze poslance Davida Ratha. Právu to řekl mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath v doprovodu eskorty

Článek

„Ráno jsme odvezli na středočeské státní zastupitelství rozsáhlý spis čítající desítky svazků a tisíce stran a společně s ním i návrh na podání obžaloby na jedenáct obviněných,“ uvedl Ibehej.

Dozorující státní zástupce Petr Jirát pak Právu potvrdil, že už zásilku od policie obdržel. „Mám toho plnou kancelář. Je to 103 svazků základního vyšetřovacího spisu a dalších asi deset banánových beden dalších přílohových spisů, které jsou rovněž důkazy. Musím teď projít list po listu, dávám si na to měsíc,“ upřesnil v pátek Jirát.

Obžaloba padne do konce března

Doplnil, že obžalobu na všechny aktéry největší loňské korupční kauzy chystá podat do konce března. V dubnu totiž končí vazební lhůty posledních tří obviněných, kteří stále ještě sedí za mřížemi - Davida Ratha, Kateřiny Pancové a Petra Kotta. O jejich případném propuštění na svobodu by tedy podle Jiráta měl už rozhodovat středočeský krajský soud, kam bude obžalobu podávat.

Státní zástupce doplnil, že i v návrhu na obžalobu platí všechny skutky, jak byly postupně obviněným v průběhu loňského roku policií sděleny. Jde tedy o trestný čin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky nebo při veřejné dražbě, zločin poškození finančních zájmů EU a především pak podplácení a přijímání úplatku. Obviněným tak vesměs hrozí až dvanáctileté tresty.

"U samotného Ratha nadále platí, že jej policie viní, a tudíž nyní i navrhla obžalovat, celkem ze čtyř samostatných skutků přijetí úplatku," dodal Jirát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám