Hlavní obsah

Trojice seniorů uzavřela tisícovku smluv, pojišťovny obrala o deset miliónů

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Více než deset milionů korun získali na úkor dvou pojišťoven tři muži ve věku 63, 64 a 72 let. Zlínští kriminalisté je obvinili z pojistného podvodu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Další tři a půl miliónu se ještě pokusili dostat, to už jim ale nevyšlo. Policisté trestnou činnost těchto postarších pánů začali prověřovat v listopadu roku 2011. Hlavním iniciátorem a organizátorem je nejmladší obviněný, třiašedesátiletý muž ze Zlína,“ informovala mluvčí Krajského ředitelství policie ČR ve Zlíně Jana Macalíková.

Hlavní organizátor pracoval od roku 2010 pro dvě pojišťovny. Obě s ním po několika měsících spolupráci ukončily a oznámily policii podezření z pojistného podvodu. „Postupným vyšetřováním jsme zjistili, že obviněný skutečně jednal v rozporu se smluvními podmínkami a zákonem. Se svými klienty sjednával tzv. životní pojištění. Místo toho se s dalšími dvěma známými snažili o vytvoření jakési pyramidové společnosti,“ řekla mluvčí.

Cílem společníků bylo vytvořit síť klientů, kdy každý nový klient měl do systému přivést další dva lidi ze svého okolí. „Každý nový zákazník uzavřel pochopitelně investiční pojištění. Za uzavřené pojistky pak pojišťovny vyplácely provize. Pojištěné klienty obvinění měli přesvědčit, že pojistné nemusí platit, protože je bude za ně hradit sám zprostředkovatel prostřednictvím sdružení, které vytvořil s oběma dalšími obviněnými,“ přiblížila mechanismus podvodného jednání Jana Macalíková.

Ve skutečnosti však šlo o to, aby parťáci rychle uzavřeli co nejvyšší počet pojistných smluv s cílem vylákat provize od pojišťoven, aniž by měli v úmyslu pojištění za své klienty dlouhodobě hradit. V průběhu šesti měsíců uzavřeli asi 960 smluv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám