Hlavní obsah

Matka kojencem třásla a hodila jím o stůl, dostala podmínku

– Hradec Králové
Právo, René Chvalina

Za ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky uložil ve čtvrtek královéhradecký krajský soud dvaatřicetileté Ivaně N. z Jičínska trest odnětí svobody na jeden rok podmíněně odložený na dobu tří let. Soud navíc nařídil obžalované ženě povinnost podrobit se vhodnému programu sociálního výcviku a převýchovy tak, jak bude stanoven příslušným probačním úředníkem. Syn ji odebrán nebyl a může ho i nadále vychovávat.

Foto: René Chvalina, Právo

Obžalovaná Ivana N. před královéhradeckým krajským soudem

Článek

Podle obžaloby žena týrala svého několikaměsíčního syna, který mohl na následky zranění dokonce zemřít. Ivana N. však před soudem jakékoliv týrání zcela popřela. Rozsudek není pravomocný, obžalovaná i státní zástupkyně si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

„Nejméně v sedmi případech s nezletilým intenzivně a nepřiměřeně silně třásla, když nechtěl spát, čímž mu po období nejméně dvou měsíců způsobila vystupňované, opakované a déletrvající fyzické a psychické útrapy. V jednom případě s ním hodila z výšky asi dvaceti centimetrů na stůl, přičemž se udeřil do hlavy a utrpěl krvácení do mozku,“ stojí ve spisu obžaloby.

„Nikdy bych svému synovi neublížila, nikdy jsem s ním netřásla ani jsem ho nehodila z výšky na stůl,“ vypověděla již dříve u soudu obžalovaná matka, která před narozením syna několikrát trpěla epileptickým záchvatem.

Dítě mělo epileptický záchvat

Problémy ve vztahu matky a jejího přítele, který je otcem dítěte, začaly už před jeho narozením. Otec dítěte ho nechtěl od chvíle, co mu to jeho přítelkyně oznámila. „Posílal mě několikrát na potrat a tvrdil, že se na dítě necítí. Ještě před narozením syna nás nakonec opustil,“ uvedla před senátem Ivana N., která nakonec při komplikovaném porodu přivedla dítě na svět předčasně.

Od dvou měsíců začal mít její syn zdravotní problémy, které se stupňovaly. „O syna jsem se starala jen já a občas mi pomáhali rodiče. Po dvou měsících od porodu přišly první komplikace. Syn měl časté křeče do břicha a čím dál častěji plakal a nechtěl jíst. Dělala jsem vše, co mi doporučovali lékaři. Cvičila jsem s ním, masírovala mu bříško, dávala mu předepsané léky a mastičky, ale nic nepomáhalo,“ emotivně pokračovala obviněná matka.

Dítě se podle ní někdy až dusilo a často zvracelo. „Když jsem ho jednou chtěla obléct, přestal dýchat. Jak jsem ho zvedla, tak mu ručičky, nožičky i hlavička padly jako hadrové panence. Ihned jsem volala záchranku, ale hrozně dlouho trvalo, než dorazili. Přijeli snad až za půl hodiny,“ popisovala události rozrušená matka.

Lékaři dítě ihned hospitalizovali a později matce oznámili, že mají podezření na epileptický záchvat. Po několika dnech, kdy bylo dítě převezeno do fakultní nemocnice, oznámili lékaři matce, že má krvácení do mozku. To měla podle obžaloby dítěti způsobit právě matka.

Reklama

Výběr článků

Načítám