Hlavní obsah

Policie obvinila exředitele pražského dopravního podniku Dvořáka

Aktualizováno

Protikorupční policie obvinila bývalého ředitele pražského dopravního podniku (DPP) Martina Dvořáka. Obviněn byl kvůli zakázce pro firmu Cross Point, která údajně prodávala jízdenky ve vestibulech metra dráž než její předchůdce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Dvořák

Článek

Informaci serveru Týden.cz o zahájení stíhání Právu potvrdil žalobce z pražského Vrchního státního zastupitelství Adam Borgula, který má případ na starosti. Sám Dvořák jakékoliv pochybení odmítá a obvinění označil za politicky motivované.

„Přijde mi to až tragikomické. Je mi kladeno za vinu, že jsme upravili podmínky výběrového řízení tak, aby se do něj nemohlo přihlásit více společností, ale to je nesmysl, bylo to standardní otevřené výběrové řízení,“ řekl Právu Dvořák s tím, že dopravnímu podniku žádná škoda nevznikla.

Podle Borguly byli obviněni celkem čtyři lidé. "Stíhání bylo zahájeno pro trestné činy porušování povinností při správě cizího majetku a pletichy při veřejné soutěži," řekl žalobce s tím, že všem hrozí trest v rozmezí dvou až osmi let vězení. Jakékoliv další podrobnosti Borgula uvést odmítl.

"Naprosto nečekaně mi dnes (ve středu, pozn. red.) přišlo obvinění. Přestože má policie k dispozici stanovisko auditorské firmy KPMG, která říká, že zakázka byla v pořádku," řekl Dvořák Týdnu.cz.

DPP uzavřel smlouvu na prodej jízdních dokladů s firmou Cross point v roce 2009. Firma zvítězila v tendru, jehož byla jediným účastníkem. Nahradila společnost Šoch, která pro DPP tuto službu vykonávala 15 let. Cena zakázky, na čtyři roky s možností opce, byla podle podmínek tendru stanovena na 300 miliónů korun.

Smlouvu se společností Cross point vypověděl dopravní podnik v září 2012. Firma údajně prodávala jízdenky ve vestibulech metra čtyřikrát dráž než její předchůdce. Vedení DPP se k ukončení kontraktu rozhodlo na základě trestního oznámení advokáta Václava Lásky.

Zdražení způsobily vyšší náklady, tvrdí firma

Firma Cross point inkasovala podle dřívějších informací České televize od roku 2009 za poskytované služby 130 miliónů korun, přičemž předtím dopravní podnik za služby platil 30 miliónů. Podle analýzy vypracované advokátem Láskou byl tento obchod účelově předražený.

"Můj závěr v té analýze byl, že v tomto případě je na místě podat trestní oznámení. Ta škoda se pohybovala ve stamilionech," uvedl tehdy Láska.

Firma Cross point s jeho závěry nesouhlasila. Navýšení ceny vysvětlovala růstem nákladů, zvýšila prý počet prodejních míst i počet zaměstnanců.

Podle Dvořáka má policie k dispozici dvě analýzy od nezávislých právníků, že to, co vytvořil advokát Láska, je nesmyslné a zakázky jsou správné a nevznikla žádná škoda. "To absolutně vyvrací ten příběh, který proti mně eskaluje pan primátor Bohuslav Svoboda a jeho spolupracovník Marek Hanč," řekl Dvořák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám