Hlavní obsah

Nechtěl jsem mu ublížit, tvrdil u soudu trestaný popelář, oběť však zemřela

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Již pětkrát soudně trestaný sedmatřicetiletý popelář Petr Říha stanul ve středu před královéhradeckým krajským soudem. Říha měl v baru srazit ze schodů muže, který později na následky svých zranění v nemocnici zemřel. Obžalovaný muž se k činu přiznal, nicméně tvrdil, že nechtěl nikomu ublížit. Nyní mu hrozí až šestnáct roků za mřížemi.

Foto: René Chvalina, Právo

Obžalovaného Petra Říhu přivedla k soudu eskorta z vazby

Článek

Tragédie se stala loni koncem listopadu v jednom přeloučském baru. Téměř dvoumetrový a přes sto kilo vážící Říha zde měl o hlavu menšího a sotva šedesát kilogramů vážícího muže odvléct z baru a poté, co mu dal hlavičku, otřeseného muže srazil z prudkých desetimetrových schodů.

„Poškozený padal ze schodů po zádech hlavou dolů, když dopadl levým bokem zhruba v polovině délky schodiště a skutálel se pod schody ke vstupním dveřím do baru, odkud jej obžalovaný vyvedl ven před bar a nechal ho ležet na zemi, aniž mu poskytl nějakou pomoc,“ uvedl v obžalobě Zdeněk Štěpánek.

Napadený osmatřicetiletý muž utrpěl vážná zranění sleziny s rozsáhlým krvácením do dutiny břišní, které si vyžádalo akutní, specializovaný chirurgický zákrok. Zde za tři dny, přes opakované operační výkony a odbornou lékařskou péči, na následky tohoto zranění zemřel.

„Několikrát do mě při tancování strčil a pak, když jsme už seděli, tak mezi nás spadnul, tak jsem ho vyvedl z baru a na schodišti jsem ho jednou rukou lehce odstrčil a pustil a on spadl ze schodů. Nechtěl jsem mu ublížit. Chtěl jsem ho jen vyvést z baru, dát mu lepáka a bylo by hotovo. Svého činu upřímně lituji,“ vysvětloval své jednání obžalovaný Říha.

Zcela jinak viděl celou situaci jeden ze svědků. „Doslova ho z baru vyvlekl ke schodišti. Pak si ho otočil čelem k sobě, nasadil mu hlavičku a oběma rukama s ním mrštil ze schodů. Přímo ho hodil ze schodů. Pak k němu seběhl, vyvlekl ho z baru a položil na záda. Tam ho ještě třikrát udeřil. Dvakrát do obličeje a jednou do hrudníku,“ uvedl svědek Jan Kohoutek, který byl od celého incidentu necelé čtyři metry.

Další svědek však po celém incidentu dopadl mnohem hůř. „Když jsem seběhl s kamarádkou dolů a ptali jsme se obžalovaného, proč ho bije, tak se ke mně zvednul, dal mi hlavičku a přerazil mi nos,“ upřesnil další poškozený třiadvacetiletý Filip Nový.

„Myslel jsem, že mě chce nakopnout, tak jsem mu dal jen hlavičku,“ bránil se u soudu nařčení dalšího poškozeného obžalovaný Říha, který nyní čelí žalobě nejen za těžké ublížení na zdraví, ale i výtržnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám