Hlavní obsah

Manželka stíhaného soudce je významně postavenou žalobkyní, v kauze prý nefiguruje

Právo, rav, har
Praha
Aktualizováno

Manželkou soudce Ondřeje Havlína, stíhaného v údajné korupční kauze, je náměstkyně pražské městské státní zástupkyně Dita Havlínová. Na starosti má přezkumnou a dohledovou činnost. Právo se ji pokoušelo kontaktovat, úřednice sekretariátu ale nechtěla hovor přepojit s tím, že jde o soukromou věc. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová nicméně uvedla, že Havlínová podle dosavadních zjištění do kauzy nijak zapletena není.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudce Ondřej Havlín se sice před soudem zaklínal svou nevinou, ale kárný senát ho potrestal snížením platu.

Článek

Na otázku, zda postavení Havlínové nevnímá jako problém, Bradáčová odvětila: „Musím říct, že v té kauze tak, jak ji teď máme rozpracovánu a všechny informace, které znám, tak paní doktorka Havlínová v té kauze absolutně nefiguruje, ani v žádných souvislostech. Tečka.“

Nadřízená Havlínové, městská státní zástupkyně Jana Hercegová, Právu sdělila, že jí není známo nic o tom, že by Havlínova kauza jakkoli souvisela s výkonem práce i funkce její náměstkyně. Městští ani obvodní žalobci podle ní navíc nejsou příslušní k provádění jakýchkoli úkonů v tomto případu, a proto je vyloučeno, že by do kauzy nějak zasahovali.

„Není v této souvislosti tedy důvod k tomu, abych přijímala jakákoliv personální opatření vůči její osobě,“ uvedla Hercegová.

Nadto podotkla, že Havlínovou, ani přes její postavení, nelze v trestním řízení vedeném proti jejímu manželovi omezovat v jejích procesních právech. Může tak například manželovi zajistit obhájce nebo žádat o návštěvu ve vazební věznici, kde nyní Havlín pobývá.

"Dita Havlínová se nadále k trestní věci svého manžela nebude jakkoliv vyjadřovat,“ uzavřela Hercegová.

Soudce hájí dva advokáti

Obviněného soudce obhajují podle zjištění Práva hned dva pražští advokáti. Už od zadržení je jím Michal Hráský a od tohoto týdne nově také Josef Monsport. Ani jeden se však k případu nechtěl vyjadřovat.

Havlínův advokát Hráský uvedl, že musí zachovávat povinnost mlčenlivosti a nemůže tedy nic říct. Monsport připustil, že v pondělí měl hovor a jednání týkající se zastupování Havlína. „Víc vám k tomu ale neřeknu, nemám souhlas ani doktora Havlína, ani jeho manželky. Nemám žádné podkladové materiály, vůbec nic, neviděl jsem ani výslechy. A myslím si, že ani není v zájmu klienta to nějak medializovat,“ řekl v úterý Právu Monsport.

Nicméně připustil, že jeho kolega obhájce už zřejmě podal proti obvinění klienta stížnost. „Vím, že už něco podal, ale bližší informace nemám,“ dodal advokát, který mimo jiné obhajuje exministra obrany Martina Bartáka. Jak již Právo informovalo, proti usnesení o zahájení trestního stíhání si podala stížnost část obviněných okamžitě, zbytku na to běžela lhůta.

Reklama

Výběr článků

Načítám