Hlavní obsah

Čečenci chtěli přepadeného směnárníka zastřelit, soud potvrdil vysoké tresty

Právo, Petr Marek
Olomouc
Aktualizováno

Vysoké tresty potvrdil v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci dvěma Čečencům za loupežné přepadení brněnského směnárníka arabské národnosti. Isa Agayev (30) za pokus o loupežnou vraždu vyfasoval 18 let, jeho komplic Isa Machaew (27) 15 let a deset měsíců.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Odsouzeni Isa Agajev (vlevo) a Isa Mačajev u soudu

Článek

Loupež oba ruští občané provedli loni 5. dubna v Masarykově ulici v Brně. Směnárníka přepadli ve chvíli, kdy chtěl odvézt domů 1 430 574 korun. Peníze měl v batohu. Lupiči byli maskovaní, ozbrojení pistolemi. V rámci potyčky, která nastala, nešťastníka bili do hlavy a celého těla. Machayew se ho snažil „zlikvidovat“ elektrickým paralyzérem.

Poté Agayev směnárníkovi, který na zemi předstíral bezvědomí, přiložil k hrudi pistoli a opakovaně zmáčkl spoušť. Zbraň však selhala; v nábojové komoře se zasekla nábojnice. A právě to poškozenému zachránilo život.

Obžalovaní se poté s batohem plným peněz dali na útěk. Směnárník je pronásledoval a za pomoci kolemjdoucích lidí se podařilo oba lupiče zadržet i s penězi u vozidla, kterým na místo činu přijeli.

Odsouzení sváděli vinu jeden na druhého

Agayev se u VS domáhal zproštění obžaloby, případně vrácení věci krajskému soudu, nebo překvalifikování jeho jednání na loupež. Tvrdil, že jeho vina nebyla prokázána. Připustil sice, že na místě činu byl, a to s mužem, kterého zná jen jako Sergeje, ale s loupeží prý neměl nic společného.

Totéž tvrdil i Machaew, přičemž také on přiznal, že na místě činu byl, ale jen v samém závěru konfliktu. U VS rovněž požadoval zproštění obžaloby.

VS však argumenty ani jednoho z Čečenců neakceptoval. „Odvolání jsme zamítli jako nedůvodné. Krajský soud provedl všechny důkazy a správně je také vyhodnotil. Vina obou je jednoznačná, trest zákonný a přiměřený,“ řekl Právu mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám